Jan Zavřel: Projekty financované z Metropolitního spořitelního družstva

08.04.2018 9:21

Nedávno jsem si v magazínu Energie z března 2018 (komerční příloha týdeníku Ekonom) se zájmem přečetl článek „Český výrobce patří mezi tři největší producenty FAME v EU“. Jedná se o výrobu biopaliva druhé generace v Liberci, kde unikátní výrobní linka zpracovává živočišné odpadní tuky (kafilát) i použitý potravinářský olej (UCO). Jde o velmi efektivní formu ekologické likvidace odpadů certifikovanou podle všech příslušných směrnic EU.

Jan Zavřel: Projekty financované z Metropolitního spořitelního družstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Takto vyrobené biopalivo se používá jako biosložka do motorové nafty, nebo se používá přímo jako ekologické palivo v zážehových motorech. V článku se doslova píše, že společnost Temperatior zachránila v ČR výrobu biopaliv druhé generace preferovanou Evropskou unií. Firma je úspěšně v provozu již pět let a vyrábí cca 50 tisíc tun FAME za rok. Aktuálně se 100% exportuje do různých zemí EU. Dnes už asi nikdo neví a ani nikdo nemá zájem publikovat, že u zrodu tohoto úspěšného projektu stálo Metropolitní spořitelní družstvo, které firmě Temperatior půjčilo v únoru a březnu roku 2013 na nákupu vstupní suroviny (viz též ZDE).

Dalším příkladem projektu financovaného z Metropolitního spořitelního družstva je projekt na výrobu větrných elektráren podle českého patentu č. 297478 (viz též ZDE). Na rozjezd profesionální průmyslové výroby těchto unikátních větrných elektráren chyběl potřebný kapitál. Metropolitní spořitelní družstvo půjčilo na rozjezd průmyslové výroby tohoto patentu a i na rozjezd výroby jiných modelů větrných elektráren v dubnu roku 2013 celkem 180 mil. Kč. Můžete se oprávněně ptát, proč se výroba těchto unikátních větrných elektráren nerozjela? Protože Vrchní státní zastupitelství v Praze peníze cca pátý den po jejich načerpání zablokovalo a dodnes leží zablokované na účtech. Vrchní státní zastupitelství v Praze odůvodňuje oprávněnost zablokování peněz na výrobu tvrzením, že se větrné elektrárny dodnes nevyrábí. Jak důmyslná argumentace v kruhu!

Metropolitní spořitelní družstvo financovalo celou řadu úspěšných developerských projektů, financovalo nákup zemědělské půdy v době kdy se její cena propadla na samé dno, financovalo akvizice podniků, které se později prodali se ziskem za stamilionové částky. Poskytovalo provozní financování úspěšným podnikům.

Nezbývá než se ptát: Komu na trhu vadily aktivity Metropolitního spořitelního družstva? Komu posloužil tajemný pan ALADIN, který ve spolupráci se svým bratrancem posílal do Hongkongu peníze určené na nákup nemovitostí v době, kdy se jejich ceny propadly na samé dno? Proč s ním spolupracovala celá řada českých podnikatelů z oboru nemovitostí? K čemu pan ALADIN potřeboval stamilionové částky? Jaké má pan ALADIN kontakty, že jeho pravé jméno dosud nebylo publikováno? Ovládá snad českou mediální scénu? Nebo ho kryje policie či státní zastupitelství? A proč? Mohl by snad mít kontakty i na tajné služby? To je hozená rukavice investigativním novinářům! Kdo z nich však nemá strach? (viz též ZDE)

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.