Jan Ziegler: Autobusy v centru Českých Budějovic nejsou žádným problémem

03.11.2017 17:54

V těchto dnech vyjela na svoji trasu autobusová linka 24, kterou provozuje českobudějovický Dopravní podnik. V souladu s moderními evropskými trendy bude vozit lidi ze záchytného parkoviště do centra.

Jan Ziegler: Autobusy v centru Českých Budějovic nejsou žádným problémem
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Princip je jednoduchý, lidé, kteří přijedou do Českých Budějovic od Tábora a Jindřichova Hradce, zaparkují svoje auto na odstavném parkovišti v Jírovcově ulici a odtud pojedou do centra autobusovou linkou 24, která zajíždí až na Náměstí Přemysla Otakara II. Parkování i cesta autobusem jsou zdarma. Tuto linku zatím obsluhují midibusy, avšak v novém roce na ni budou nasazeny elektrobusy.

Takové řešení je v Evropě zcela běžné a funguje. Vzpomínám si na svoji dovolenou ve Skotsku před několika lety. Navštívil jsem také město Stirling, které má něco přes čtyřicet tisíc obyvatel. A rovněž ono má na okraji záchytná parkoviště a do centra vozí lidi midibusy. Místní si tento systém, který se masivně rozšiřuje i v jiných evropských zemích, pochvalují. Důvodů je víc, ale hlavní je, že ulice nejsou nafukovací a více aut se do nich už nevejde. Ve městech se tvoří dopravní zácpy a auta se jimi hlavně ve špičkách plouží dlouhé desítky minut. To je případ i Českých Budějovic, ve všední dny odpoledne bývá centrum totálně neprůjezdné.

Proto si současné vedení města zaslouží ocenění za to, že má odvahu tento problém řešit. Aut by mělo být v centru, co nejméně, a místo nich ať jezdí MHD. Koneckonců jihočeská metropole není prvním městem, které něco takového zavedlo. Elektrobusy už jezdí rovněž do historického centra Hradce Králové.

To, že autobusy nějak škodí třeba v Krajinské ulici, je nesmyslem. Přes čtyřicet let tudy jezdily tramvaje, které byly stejně těžké, jako jsou midibusy nebo elektrobusy a žádný problém nebyl. Vím, že mnohým obyvatelům Krajinské autobusy nevadí, problém dělá pouze pan Karel Pražák, kterému vadí snad všechno. Jeho námitky, že lidé si nemohou zajet autem do centra ČB na nákupy, jsou směšné. Na náměstí jsou obchody se suvenýry, s oblečením, zlatnictví, prodejna cédéček, drogerie atd. Tedy se zbožím, které se dá snadno odnést v rukách. Pokud místní a lidé z okolí v Budějic nakupují ve velkém, tak v obchodních centrech mimo střed města, kde mohou pohodlně zaparkovat a odvézt si odtud nakoupené věci.

Do centra města se chodí hlavně za zábavou do restaurací, kaváren apod., ve kterých si hosté dají nějaký ten alkohol a potom přece řídit nemohou.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …