Jan Ziegler: Braňme svobodu projevu, už nejsme ruská kolonie

14.03.2014 15:02

Tak ruskému velvyslanectví se prý nelíbila plachta s karikaturou bývalého bolševického kágébáka Putina v Liberci. Já to beru takto, může se nám to líbit nebo nemusí, ale to je tak všechno. Rusové dokazují, že jsou postižení komunistickou mentalitou více, než je zdrávo. Měli by si však laskavě uvědomit, že už více než dvacet let se nám nevládne z Kremlu. Tady nejde o karikaturu, ale o obranu naší svobody!

Jan Ziegler: Braňme svobodu projevu, už nejsme ruská kolonie
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Putin na liberecké radnici

Na ruské ambasádě, která protest proti Putinovi s hitlerovským knírkem, podala, si neuvědomili jednu věc, že my jsme svobodná země, kde představitelé měst a obcí jednají svobodně a nemusí poslouchat příkazy z centra. A tudíž i liberecká radnice, konkrétně paní primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) se svými náměstky rozhodla, že na radniční budově vyvěsí obří plachtu s karikaturou ruského prezidenta. Žádný právní předpis porušen nebyl! Vláda České republiky nemá pravomoc něco takového zakázat. To je rozdíl proti Rusku, kde stačí telefonát z Moskvy a v guberniích už podle toho tancují.

V Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, se v Článku 17, odstavci 2 píše: „Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.“ A přesně to se stalo v Liberci, občanské sdružení Dekomunizace tímto ústavně zaručeným způsobem a právem varovalo před postupem sílící ruské diktatury směrem do Evropy.

Rusové svým hloupým protestem jim koneckonců dali za pravdu a jenom potvrdili, že nejsou zemí, které respektuje právo občanů na svobodné vyjadřování a svoje rudé diktátorské způsoby chtějí vnucovat i ostatním. A proto se ruská ambasáda v Praze uchyluje k takovému zastrašování, které však musí všichni svobodomyslní lidé zavrhnout.

Kdyby v Liberci vyvěsili místo Putina amerického prezidenta Baracka Obamu, tak se nic nestane. Americké velvyslanectví by si toho pomalu ani nevšimlo, protože by to bylo pod jejich rozlišovacími schopnostmi. Víte, kolik takových podobných obamovských karikatur je v některých jihoamerických zemích? Opravdu hodně.  

Tady nejde o to, jestli putinovská plachta byla vkusná nebo ne. Na to můžeme mít různé názory, to je v pořádku. Jedná se o to, mít právo tento symbol vyvěsit. Jak kdysi říkal slavný francouzský filozof Voltaire: „Pane, já s Vaším názorem nesouhlasím, ale budu se bít za to, abyste ho mohl svobodně vyslovit.“ Naši Rusofilové by si měli uvědomit, že zatímco oni bez omezení publikují svoje názory na Ukrajinu, v Rusku se těm, kdo nesdílí oficiální názor Kremlu na tuto zemi, vyhrožuje kriminálem. A vůbec otrocká mentalita českých stoupenců Moskvy nepatří do západní civilizované společnosti.        

Publikováno se souhlasem autora

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…