Jan Ziegler: Budějické pivo válí a to je dobře

26.07.2016 19:17

Tvrdé soupeření Čechů s Němci stálo před 121 lety za vznikem jednoho z nejznámějších českých pivovarů – českobudějovického Budvaru. Od té doby se jihočeský zlatavý mok stal pojmem a loňské ekonomické výsledky to potvrzují.

Jan Ziegler: Budějické pivo válí a to je dobře
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tak především prodej piva byl opět rekordní. V roce 2015 jej pracovníci pivovaru prodali 1 601 938 hektolitrů, což je o téměř 10% víc než v předcházejícím roce. Rekordní byl také jeho výstav. Na celkovém exportu piva z České republiky Budějovický Budvar podílel z 21,7%, tedy více než z pětiny. Zisk společnosti před zdaněním dosáhl 349,8 milionů korun.

Pro srovnání, v roce 1991 vyvážel podnik své produkty do 19 zemí, letos už je to do téměř 80 zemí světa. Do roku 2020 hodlá firma investovat do rozšíření výroby asi 1,5 miliardy korun.

Zvláštností pivovaru je jeho statut národního podniku. Souhlasím s názorem, že stát nemá vařit pivo, ale v tomto případě se jedná o pochopitelnou výjimku z hlediska známkoprávních sporů s americkým konkurentem Anheuser-Busch. A právě z obavy, aby protistrana toho nevyužila, se zatím jeho privatizace nekonala. Kdyby ovšem uplatnil svůj privatizační projekt jeho současný generální ředitel Jiří Boček spolu s dalšími třemi partnery z oboru, tak pivovar rovněž patří k nejlepším firmám v Česku.

Za skvělé výsledky svědčí Budvar především nynějšímu vedení a ekonomické liberalizaci po roce 1989 a nikoliv svému statutu de facto státní společnosti. Tak například od roku 1992 si sama zajišťuje export a přestala využívat služeb tehdejšího podniku zahraničního obchodu Koospol. Jiří Boček začal pivovaru šéfovat v roce 1991 a od té doby nastal jeho prudký vzestup. Budějičáci, kteří ho znají, o něm mluví jako o odborníkovi, který v pivovaru začínal od píky. Coby brigádník například vymýval kádě, vyučil se, později si udělal maturitu, nakonec vystudoval vysokou školu a stal se z něho uznávaný manažér, který už čtvrtstoletí vede mimořádně úspěšnou firmu.

V devadesátých letech minulého století Němci nechtěli pustit Čechy do druhého budějovického pivovaru (nynějšího Samsonu), a ti zareagovali, jak nejlépe jak mohli. Založili si vlastní akciovou společnost na výrobu piva a během několika let dokázali, že to umí. Je tedy vidět, že i tehdejší národnostní třenice měly pozitivní dopady. A také budějovičtí Češi se zachovali nejlépe, jak mohli. Nebrečeli, jak je k nim svět nespravedlivý, ale začali makat, a dokázali, že umí. A to je správné řešení! Ideální vlastnická forma Budějovického Budvaru by z hlediska co nejvíce přiblížení se historické spravedlnosti proto byla – akciová společnost, ve které by majoritním akcionářem bylo město České Budějovice. Ale to momentálně není na pořadu dne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…