Jan Ziegler: České stíhačky budou dále chránit svobodu Pobaltí

25.05.2016 7:35

Je to dobrá zpráva. Česká republika dostojí spojeneckým závazkům vyplývajícím z členství v Severoatlantické alianci a její armáda se bude nadále aktivně podílet na obraně vzdušného prostoru pobaltských zemí.

Jan Ziegler: České stíhačky budou dále chránit svobodu Pobaltí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Český premiér Bohuslav Sobotka o tom na včerejším setkání v Praze ujistil svého litevského kolegu Algirdase Butkevičiuse. Vůči naší současné vládě mám řadu výhrad. Například zavedení kontrolního hlášení DPH nebo elektronickou evidenci tržeb považuji za útok na drobné živnostníky a podnikatelské prostředí. Stejně tak považuji za hloupé nápady ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové na znárodnění Pražského hradu či obcemi povinné vybírání ubytovacích poplatků.

Nicméně jasné slovo premiéra Sobotky o tom, že budeme plnit své závazky vůči spojencům v NATO, oceňuji. Češi by si měli vždy vzpomenout na to, jak jim bylo, když nás v roce 1938 spojenci zradili nebo o třicet let později, kdy naší zemi ti, co se vydávali za naše spojence, rovnou přepadli a okupovali. Moudré lidové přísloví praví, „co sám nemáš rád, nečiň druhým.“ A tak by bylo od nás zbabělé, ubohé a pokrytecké nechat po našich zkušenostech nyní ty, co nám věří, ve štychu. To se zkrátka nedělá.Dvojice Gripenů před přistáním na Litvě

Pokud pobaltské republiky Litva, Lotyšsko a Estonsko neměly střežený svůj vzdušný prostor, tak do něj často ruská vojenská letadla beztrestně létala a narušovala jejich suverenitu. Nelze se tedy divit, že vlády těchto zemí požádaly ostatní členské země Aliance o pomoc. Na ní se podílí i Armáda České republiky svým pravidelným vysíláním stíhacích letounů JAS-39C Gripen a to je dobře.

Rusko se totiž stále nesmířilo se ztrátou Pobaltí a to se stává terčem jeho provokaci. Klasickým příkladem je vyvolání násilností ruské menšiny v estonském hlavním městě Tallinu v roce 2007 kvůli přemístění sochy rudoarmějce z centra metropole na vojenský hřbitov. Nelze se tedy divit tomu, že tamní státy se chtějí chránit proti případné ruské agresi a logicky počítají s pomocí svých spojenců.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…