Jan Ziegler: Drsná pravda o Rusku přímo z Ruska

20.01.2016 7:35

Je to další vynikající práce ruské blogerky, která si říká Lux, a které moc fandím. Na faktech a číslech dokazuje, že současné Rusko vymírá, sociální politika vlády nestojí za nic a zdravotní péče je příšerná.

Jan Ziegler: Drsná pravda o Rusku přímo z Ruska
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Ani nevím, co bych psal, protože její blog je sám o sobě děsivý a nepotřebuje dalších komentářů. Takže si znovu zopakujme základní fakta. Téměř polovina Rusů, konkrétně 46%, bere měsíční plat v přepočtu 3283 Kč a méně, z toho 13% z nich vydělá méně než 1641 Kč! Průměrný důchod v Rusku je nyní na úrovni kolem tří tisíc korun. A to všechno při srovnatelných a někdy i vyšších cenách než u nás.

Nedávno se v Moskvě konala opoziční demonstrace, ruská policie tvrdě zakročila, jak mívá ve zvyku a zmlátila rovněž jednoho seniora, který si stěžoval na svoji nízkou penzi. Nelze se mu divit, ale toto je běžná odpověď Kremlu. A jestli chce někdo namítnout, že i policie na Západě často nejedná v rukavičkách, tak souhlasím. Je to špatně, ale to neznamená, že tím budu omlouvat zemi, která se chová stejně, ne-li hůř.   

Já ovšem ruské seniory obdivuji, že dokážou s takovými penězi vyjít. I když je to často za cenu toho, že v Rusku bydlí třeba tři generace jedné rodiny pohromadě, dejme tomu deset lidí v třípokojovém bytě, a pak to tedy nějak zvládnou. A dokonce i v Moskvě stále přežívají ze sovětské socialistické éry tzv. komunálky. To znamená, že na chodbě domu žije třeba deset rodin, z nichž každá má svůj vlastní pokoj, společné jsou pak kuchyně WC a koupelna.

Další údaje jsou rovněž velmi smutné, 27 % ruských občanů nemá dostatek peněz na oblečení, 14 % nestačí výdělek ani na jídlo. 58 % ruských občanů šetří na jídle a předmětech denní potřeby. Míra inflace za posledních 12 měsíců činí 12 %.

Oficiální ruské statistiky uvádějí, že v Putinově říši žije kolem 20,3 milionu chudých (ve skutečnosti žebráků), tedy lidí s příjmy pod tamním životním minimem, které je momentálně 9673 rublů (v přepočtu 3 176 Kč). A nutno dodat, že podle měřítek USA a vůbec údajně prohnilého Západu by v Rusku žila v bídě velká většina lidí. Jak už dříve tady uvedla kolegyně blogerka Pavlina O'Toole, která žije v Kansas City ve státě Missouri, tak na onu tolik omílanou potravinovou pomoc tam dosáhne jedinec, který bere méně než cca 1200 dolarů. To je nyní v přepočtu kolem 80 tisíc rublů, čili dle amerických měřítek by opravdu většina Rusů žila z podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …