Jan Ziegler: EU by neměla ponižovat Velkou Británii

19.02.2019 20:34

Lidé v ostrovním království odhlasovali v referendu tzv. Brexit, tedy odchod země z Evropské unie. To jako demokraté musíme respektovat. Obě strany by se měly dohodnout na co nejvýhodnějších podmínkách rozchodu.

Jan Ziegler: EU by neměla ponižovat Velkou Británii
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Britská premiérka Theresa Mayová odmítá myšlenku na opakování referenda o vystoupení Albionu z Evropské unie a já se ji nevidím. Demokracie opravdu není o tom, že se bude hlasovat do doby, než mně výsledek plebiscitu bude vyhovovat. Já jinak jsem příznivec evropské spolupráce a odpůrce Czexitu, který by nás mohl na rozdíl od Velké Británie ekonomicky silně poškodit. Ono 84% našeho exportu míří do zemí EU a tyto trhy nemůžeme ztratit, jsou pro nás životně důležité.

Rozcházejí se lidé, rozcházejí se státy. To je život. Rozumní lidé se však spolu dokáží i po rozchodu normálně bavit. Jenom zakomplexovaní trpaslíci se mstí těm druhým, že si dovolili od nich odejít. Například já se svými bývalými partnerkami bez problémů komunikuji.

A tak nějak by se měly chovat i státy a společenstva států. Velká Británie je náš důležitý obchodní partner a udržet si s ní celní unii je v našem zájmu.

Jenomže mám dojem, že Brusel se v tomto případě chová jako zhrzená milenka. Vedení Unie nejde o nalezení nějakého rozumného konsensu se Spojeným království po jejím odchodu z Unie, ale co nejvíc jej ponížit. Dovolili jste si odejít, tak teď něco uvidíte. Politici EU sice tvrdí, že hájí zájmy svých členů, ale myslím si, že větší vstřícnost z obou stran by neškodila.

Současné unijní vedení je pro mě vážným problémem. Zmizet z politické scény by měl předseda Evropské komise a těžký levičák Jean-Claude Junker, který před časem odhaloval v německém Trevíru sochu zakladateli zločinné komunistické ideologie jinak též vyhlášenému flákači a opilci Karlu Marxovi. Dále by neměla pokračovat ani ministryně zahraničí EU a italská komunistka Federica Mogherini, známá to stoupenkyně palestinských teroristů, kteří v Izraeli podnikají zákeřné útoky proti bezbranným civilistům, při nichž vraždí ženy a děti.

Do vedení Unie se proto musí dostat lidé demokraticky smýšlející a velkorysí, kteří se budou chovat jako skutečné osobnosti a ne jako uražené, ješitné a zakomplexované figurky. Příležitost k zásadní změně bude v letošních volbách do Evropského parlamentu.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…