Jan Ziegler: Europoslanec Zdechovský lobbuje za zapsání Kuksu na seznam UNESCO

22.02.2016 18:36

Královéhradecký kraj dosud nemá zapsanou žádnou památku na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. To by se však mohlo v brzké době změnit.

Jan Ziegler: Europoslanec Zdechovský lobbuje za zapsání Kuksu na seznam UNESCO
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a zástupce Královéhradeckého kraje René Příhoda jednali v Bruselu s ředitelem bruselské kanceláře UNESCO Paolem Fontani o možném zařazení skalní skulptury Betlém i Kuksu na seznam světového kulturního dědictví. Vedle Kuksu se pracovníci UNESCO také v Královéhradeckém kraji zajímají o tzv. broumovské kostely, které považují experti za zajímavý a v mnoha ohledech unikátní soubor barokní architektury.

To je dobrá zpráva pro areál Kuksu s druhou nejstarší barokní lékárnou v Evropě, sochami jednoho z nejvýznamnějších barokních umělců Matyáše Bernarda Brauna, a nedalekého Betléma vytesaného do skály. Tento z evropského hlediska unikátní komplex by určitě měl být zapsán na seznam nejvýznamnějších světových památek. Proto si uznání zaslouží všichni Ti, kteří se o to snaží.

Je známou skutečností, že památky na seznamu UNESCO jsou oblíbeným návštěvnickým magnetem hlavně mezi asijskými turisty a v současné době z nich těží mimo Prahu hlavně Český Krumlov, který už mezi ně patří. Kuks má tu výhodu, že by v relativně krátké době mohl mít velmi dobré spojení s hlavním městem, protože dálnice by už brzy měla být prodloužena z Hradce Králově do Jaroměře, který je nedaleko.

A pokud se zápis Kuksu podaří, tak může čekat více turistů a pro celý Královehradecký kraj to bude znamenat také více pracovních příležitostí v cestovním ruchu, v ubytovacích a stravovacích službách. Takže doufejme, že se povýšení Kuksu do šlechtického stavu mezi kulturními památkami dočkáme co nejdříve.            

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …