Jan Ziegler: Islamisté vězní Čecha, MZV selhává

17.11.2016 9:17

Petr Jašek je křesťanský misionář, který byl před necelým rokem uvězněn v Súdánu za to, že dal pět tisíc dolarů tamnímu křesťanovi, který byl vážně popálen na demonstraci. Jeho obvinění jsou vykonstruovaná a vymyšlená.

Jan Ziegler: Islamisté vězní Čecha, MZV selhává
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Český občan přijel do Súdánu legálně na turistické vízum, před odletem však byl zatčen tamní tajnou policií na letišti v hlavním městě Chartúmu a obviněn ze sedmi trestných činů. Mimo jiné ze špionáže, rozvracení republiky a ilegálního překročení hranic. Jako vystřižené z rudé komunistické totality.

O jeho případ se dlouhodobě zajímá europoslanec Tomáš Zdechovský, který uvedl, že panu Jaškovi hrotí v krajním případě i trest smrti. „Naštěstí má nyní místního schopného obhájce, tak se zdá, že i přes fanatickou snahu tamního prokurátora už tento verdikt nehrozí. Děláme samozřejmě, co můžeme, aby byl propuštěn,“ řekl.

Zdechovský je už přes deset měsíců v kontaktu s Jaškovou rodinou a spolu s dalšími českými europoslanci Michaelou Šojdrovou a Pavlem Svobodou poslali dopis šéfce evropské diplomacie Frederice Mogherin, ve kterém upozorňuji na tento případ. Evropský parlament také přijal 4. října rezoluci, ve které věznění českého občana kvůli víře odsoudil.

Súdán patří mezi fanatické muslimské státy, ve kterých se konverze z islámu ke křesťanství trestá smrtí. Ještě předtím než se v roce 2011 osamostatnil převážně křesťanský Jižní Súdán, chtěla chartúmská vláda zavést na celém území státu islámské právo Šaría. Považuji za velkou chybu, že tato země získala v roce 1956 nezávislost. Opět se ukazuje, že předčasná dekolonizace afrických a asijských zemí byla v mnoha případech velkou chybou.

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky tvrdí, že prý dělá v Jakšově případě, co může. Alespoň to ministr Lubomír Zaorálek napsal na svém tweetu. Jenomže výsledky údajné snahy jeho podřízených není nikde vidět a to v některých jiných případech, například v případě Čecha uneseného v Libyi.

Myslím si, že pan ministr Zaorálek by měl přestat navštěvovat v Izraeli pásmo Gazy, které ovládají palestinští islámští fanatici z Hamásu. Ti se netají svými plány na likvidaci Izraele. Pan ministr byl údajně zděšen, jako to v Gaze vypadá, a že prý tam trpí děti. Hamás je ovšem mnohými uznán jako teroristická organizace a jestliže někde vládnou teroristé, tak to tam nemůže vypadat dobře. Šéf resortu zahraničí by se měl raději věnovat potížím českých občanů v zahraničí než de facto podpoře zločinců. V opačném případě ať odstoupí ze svého postu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …