Jan Ziegler: Jak ruská propaganda utrpěla pořádné fiasko

09.10.2015 21:42

Tak jakýsi ruský web sputniknews napsal, že Česká republika prý přišla kvůli sankcím o sto tisíc pracovních míst. To je samozřejmě nehorázný nesmysl, protože čísla dokládají něco jiného. Nezaměstnanost v Česku klesá.

Jan Ziegler: Jak ruská propaganda utrpěla pořádné fiasko
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Ruský web údajně vychází ze studie rakouského ekonomického institutu WIFO. To je sice fakt, ale kremelští propagandisté zapomněli dodat, že se jedná o pouhý matematický model, který nemusí mít absolutní pravdu.

Pravdou je, že určité problémy některým českým firmám sankce zavedené Kremlem vůči zemím Evropské unie způsobily. Avšak fakta ruské lži vyvracejí. Vzhledem k tomu, že letos se náš vývoz do Ruska snížil na dvě procenta českého zahraničního exportu, ale česká ekonomika dosahuje čtyřprocentního růstu a nezaměstnanost poklesla na 6%, což je nejméně od roku 2009, je jasné, že ruské sankce nám nijak výrazně neubližují. Počet lidí bez práce ubývá, takže kde je těch ztracených sto tisíc míst?

Česká ekonomika roste nejvíc v Evropě, ovšem ta ruská naopak klesá, podle posledních údajů zatím ruský HDP letos klesl 4,6%, což je dost. Ukazuje se, že hlavním problémem nejsou sankce, ale velká závislost Ruska na exportu ropy a plynu. A pokud cena těchto komodit výrazně klesne, ruská ekonomika jde lidově řečeno do kopru. Když k tomu připočteme výrazný pokles rublu, tak je jasné, že Rusku se prodražují dovozy a také zahraniční dovolené. To logicky znamená, že Rusové si mohou méně dovolit importovat, méně častěji jezdit na dovolené do ciziny a méně na nich utrácet. To všechno se také děje.

Celkově český export ovšem za prvních osm měsíců stoupl o 6,7% ve srovnání se stejným obdobím minulého roku a úbytek ruských turistů se také daří nahrazovat návštěvníky z jiných zemí. Čili ruské sankce nás vážně nijak výrazně neohrožují, čísla mluví jasně. 

Je tedy vidět, že takové výtvory ruské propagandy dokazují míru mimořádně velkého kremelského zoufalství nad ekonomickou situací vlastní země.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…