Jan Ziegler: Jakub Krčín dokázal téměř nemožné, i dnes mu vděčíme za záchranu lidských životů

27.02.2017 20:15

Neprávem se na něj zapomíná, a přitom patřil k významným českým osobnostem, stejně jako třeba Tomáš Baťa, František Křižík nebo Emil Škoda. Rybnikář Jakub Krčín z Jelčan nám zanechal vynikající dílo.

Jan Ziegler: Jakub Krčín dokázal téměř nemožné, i dnes mu vděčíme za záchranu lidských životů
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Rybník Rožmberk se pod vedením rožmberského regenta Jakuba Krčína stavěl v letech 1584 – 1590. Původně měl plochu kolem tisíce hektarů, nyní je asi o polovinu menší. Přesto taková brněnská přehrada by se do něj vešla dvakrát.

V neděli jsem šel po jeho více než dva kilometry dlouhé hrázi a uvědomoval jsem si, jak skvělý výtvor, nám Krčín, který měl plnou důvěru tehdejšího majitele panství, vladaře a Nejvyššího purkrabího Království českého Viléma z Rožmberka, zanechal. Samotný Rožmberk je unikátním technickým dílem, a Jakub Krčín vymyslel jedinečný způsob, jak ochránit rybník před povodňovými vlnami. Postavil tzv. Novou řeku, což je umělý vodní tok, který část vody z Lužnice, jež rybník napájí, odvádí do Nežárky.

Mě naplňuje úžasem, co lidé tehdy v 16. století dokázali, při tehdejší technice, jakou měli k dispozici. S pokorou se před nimi skláním. Třeboňská rybniční soustava patří k nejdokonalejším dílům v české historii. Jakub Krčín měl vize, které uměl prosadit. A za to se před ním skláním. Hráz Rožmberka vydržela několik povodňových náporů, naposledy ten nejničivější v roce 2002 a zůstala nepoškozena. Kdyby hráz nevydržela a voda ji protrhla, nastala by velká katastrofa, která by ohrozila životy tisíců lidí v okolí. O dva roky později pak třeboňští rybnikáři postavili Jakubu Krčínovi na břehu Rožmberka pomník. Právem, protože si jej za svoje skvělé dílo zaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…