Jan Ziegler: Kozáci mlátili lidi biči, do Ruska se vrátil středověk

08.05.2018 7:37

Policie při demonstracích proti inauguraci prezidenta Vladimíra Putina zatkla v ruských městech na 1600 demonstrantů, do antonů odváděla i malé děti. Nezávislý publicista Maxim Ševčenko je zděšen.

Jan Ziegler: Kozáci mlátili lidi biči, do Ruska se vrátil středověk
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Fotografie uplakaných dětí, které nikomu neublížily, zatýkaných ruskými bezpečnostními složkami, jsou srdcervoucí. Bohužel s ohledem na kodex blogera je nemohu zveřejnit, nicméně jsou běžně dostupné na webech a sociálních sítích. K protestům proti Putinovi v desítkách ruských měst vyzval opoziční předák Alexandr Navalnyj.

Policisté mlátili poklidné demonstranty obušky a nasadili proti nim slzný plyn. Tyto zákroky byly nutné prý kvůli tomu, že v některých městech radnice tyto protesty zakázaly, respektive nepovolily, a tedy došlo k porušení zákona. Tady je třeba si všimnout většího omezení svobody projevu v Rusku, než je tomu v České republice. Zatímco u nás v případě uspořádání veřejného shromáždění ohlašovací povinnost obecním či městským úřadům, které je mohou zakázat jen ve výjimečných a řádně zdůvodněných případech. Často však české soudy tyto zákazy ruší a shromáždění povolují. V Rusku však musí svolavatelé žádat tamní radnice o povolení, které jim v mnoha případech nebývá často na základě vymyšlených lží uděleno. U nás je nepovolená demonstrace a účast na ni pouhým přestupkem a platí se za ni pokuta, v Rusku se jedná o trestný čin a hrozí za ni vězení. Navíc proti nepovoleným shromážděním, pokud jsou klidné a nedochází při nich například k ničení majetku, policie většinou nezasahuje, v Putinově říši téměř pokaždé ano.

To, že ruští policajti mlátili a zatýkali malé děti, je odporné. Avšak přímo děsivý je fakt, že lidi mlátili kozáci biči. Tyto kozácké spolky nejsou žádnou oficiální policejní složkou a proto nemají právo bít někoho beztrestně na veřejnosti. Tímto bičováním se Rusko vrací do středověku, na úroveň islámského státu a dalších muslimských radikálů.

Je také s podivem, proč, když je Putin v Rusku údajně tak oblíbený, musí jeho pochopové sahat k zákazům a násilí. Kdyby byli chytří, tak nechají demonstranty být, ať si zakřičí, zaprotestují, a pak pokojně odejdou domů. Takhle jim akorát dělají reklamu a jsou právem odsuzováni slušnými lidmi na celém světě. Já, a se mnou velká většina Čechů, takový pouliční teror u nás nechceme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …