Jan Ziegler: Kreml opakovaně vyhrožuje Pobaltí

01.07.2015 21:16

Rusko je hrozbou pro mír v Evropě a dokázalo to dalším ze svých nehorázných provokací. Jeho generální prokuratura chce prověřit nezávislost Litvy, Lotyšska a Estonska. To je ovšem hrubé porušení mezinárodního práva.

Jan Ziegler: Kreml opakovaně vyhrožuje Pobaltí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Nedivím se tomu, že se Pobalťané obávají ruské agrese, protože Putinův režim jim otevřeně vyhrožuje násilím. Důkazem je jakési protiprávní vyšetřování nezávislosti tamních zemí ruskou generální prokuraturou. Právně to má asi stejnou váhu, jako kdyby se Rakousko a Maďarsko rozhodly vyšetřovat rozbití CK mocnářství v roce 1918 a došly k tomu, že vlastně bylo nezákonné, protože o něm nerozhodlo lidové referendum a neschválily ho demokraticky zvolené parlamenty obou částí habsburské monarchie.

Představa, že by vrchní státní zastupitelství Spolkové republiky Německo začalo prověřovat anulování Mnichovské dohody a opětovné připojení Sudet k českým zemím v roce 1945 a ještě došlo k závěru, že to bylo protiprávní, by nás právem naštvala. A tak se nedivme Litevců, Lotyšům a Estoncům, že mají z takové provokace po jejich hrozných zážitcích z ruské okupace strach.

Rusko se nehorázně vměšuje do vnitřních záležitostí Pobaltí. Pravdou je, že Litevci, Lotyši a Estonci nechtěli být součástí komunistického žaláře pod ruskou taktovkou zvaného SSSR a v referendech na jaře roku 1991 se rozhodli pro nezávislost svých zemí. V Litvě z 84,7% registrovaných voličů jich 90,47%  hlasovalo pro nezávislost. V Lotyšsku z 84,7% voličů jich bylo pro samostatnost 73,7% a v Estonsku pak z 82,9% 77,8%. Tato lidová hlasování se na rozdíl do toho krymského konala ve svobodné atmosféře.

Z hlediska mezinárodního práva, které připouští odtržení území po předchozím všelidovém hlasování, a práva národů na sebeurčení v souladu s rezolucemi OSN, je nezávislost pobaltských republik nezpochybnitelná. Nelze se tedy divit tomu, že tamní obyvatelé považují tento provokativní krok Kremlu za hrozbu násilím a proto právem žádají přítomnost americké armády na svém území, která by je chránila před možným ruským vpádem.

Rusové tam sami svojí agresivitou podněcují příchod silných vojenských jednotek armád NATO do Pobaltí.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty