Jan Ziegler: Kreml vyhazuje miliardy, ale důchody vyplatí později

22.12.2016 18:16

Je to převzato z jednoho ruského webu. Moskva utratí 10 miliard rublů za Park budoucnosti. Někteří důchodci dostanou mizernou penzi 5000 rublů (v přepočtu 2000 Kč) později, protože chybí peníze.

Jan Ziegler: Kreml vyhazuje miliardy, ale důchody vyplatí později
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Ale to nás nemůže překvapovat. Za časů carevny Kateřiny Veliké v 18. století vešly ve známost tzv. Potěmkinovy vesnice. Panovnice se vydala na inspekční cestu po jižním Rusku a tam ji také jeden čas i její milenec kníže Grigorij Potěmkin předvedl, „jak dobře si tam lidé žijí“. Ve vesnicích stály krásné domy a v kuchyni každého z nich byla na stole v pekáči husí pečínka. Jenomže ta stavení byla ves skutečnosti kulisami a tu husa byla jenom jedna a vzadu ji přenášeli služebníci z domu do domu. Vytváření iluze, která ve skutečnosti neexistuje, to byly ony proslulé Potěmkinovy vesnice.

Nutno říci, že současné Rusko je jednou velkou Potěmkinovou vesnicí. Na jednu stranu Putinův režim velkoryse utrácí za pořádání akcí typu mistroství světa ve fotbale, které polyká desítky miliard rublů za předražené stadiony, jejichž stavba se navíc zpožďuje proti původním předpokladům. Na druhé straně Moskva šetří na seniorech, výplata nízkých penzí se zpožďuje, a o valorizaci si mohou důchodci nechat jen zdát. Dále chybí peníze na zdravotnictví, které je v zoufalém stavu, vláda není podle přiznání premiéra Dmitrije Medveděva schopna zvýšit bídné platy učitelů (cca v přepočtu kolem 6000 Kč) a mnohé ruské vesnice vypadají hůř než za posledního cara Mikuláše II.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …