Jan Ziegler: Kvůli pochybné reklamní smlouvě Praha přichází o desítky milionů korun

23.04.2016 17:32

Smlouva mezi pražským Dopravním podnikem a společnosti Rencar o pronájmu reklamních ploch je pro hlavní město nevýhodná. Proto jí městský dopravce vypověděl. Zdá se, že nastane velká právní bitva.

Jan Ziegler: Kvůli pochybné reklamní smlouvě Praha přichází o desítky milionů korun
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Rencar totiž výpověď smlouvy k 30. 6. 2016 zpochybňuje a hodlá se s Dopravním podnikem hl. města Prahy o její platnost soudit. Pražská primátorka Adriana Krnáčová chce požádat o prověření platnosti smlouvy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.

Podle DPP je pro město tato smlouva dlouhodobě nevýhodná. V každém případě lze ocenit snahu generálního ředitele této největší městské společnosti Jaroslava Ďuriše, který se snaží, aby Dopravní podnik potažmo město mělo z reklamy více peněz. To je zcela legitimní krok a také povinnost postupovat s péčí řádného hospodáře. Podle údajů již dříve zveřejněných DPP má Rencar roční zisk z pronájmu reklamních ploch v majetku městského dopravce 150 milionů Kč, kdežto samotný Dopravní podnik jenom 50 milionů korun. V tomto případě se tedy vedení DPP nelze divit, že chce pro reklamní plochy vysoutěžit nového nájemce, který by byl pro město výhodnější.

Smlouvu, respektive relikt z roku 1997, údajně nejde vypovědět. To si nemyslím. Existují nálezy Ústavního soudu v jiných kauzách, kdy tato nejvyšší česká právní autorita rozhodla, že každá smlouva musí být vypověditelná. Takže v tom je také šance pro pražský Dopravní podnik.

Společnost Rencar, „dcera“ JC Decaux ,by ovšem hlavně slušelo rozumné chování a pokud má zájem na dobrých vztazích s hlavním městem, jak opakovaně tvrdí, měla by respektovat výpověď smlouvy a zúčastnit se výběrového řízení. Pokud bude dělat problémy, může na to v budoucnu doplatit a to tak, že nebude mít žádný byznys a to nejenom v české metropoli. Pokud totiž povede soudní spor s Prahou, je na nejlepší cestě získání pověsti potížisty, se kterým není možná rozumná dohoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …