Jan Ziegler: Lidé sebevraždě ruského novináře právem nevěří

17.04.2018 21:10

V Rusku zemřel investigativní novinář Maxim Borodin, který se zabýval ruskými žoldnéři v Sýrii a tamní masovou korupcí. Policie tvrdí, že šlo o sebevraždu, avšak žurnalistovi kolegové ani jeho rodina si myslí, že lže.

Jan Ziegler: Lidé sebevraždě ruského novináře právem nevěří
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Dvaatřicetiletého Borodina našli lidé těžce zraněného na chodníku před domem v Jekatěrinburgu, kde bydlel. Mladý novinář později zemřel v nemocnici. Vyšetřovatelé prohlásili, že se zřejmě zabil skokem z okna svého bytu v pátém patře. Dokazují to například tím, že zámek u vstupních dveří byl zamčený zevnitř. Ovšem, i to se dá naaranžovat.

Neříkám, že to nemohla být sebevražda, jenomže rozumím znalcům ruských poměrů, že oficiálním zprávám nevěří a mají k tomu dost důvodů. V diskusi pod článkem na iDNES zazněl třeba názor, že by si ruští novináři měli pořizovat byty v přízemí.

Ono v Rusku nějak podezřele často umírají žurnalisté, kteří se zabývají závažnými kauzami, ať jsou přímo zavražděni nebo oběťmi náhlého skonání. Policie obvykle nic nevyšetří nebo sice najde pachatele, ale už nikoliv původce zločinu, jako v případě vraždy redaktorky opozičního deníku Novaja Gazeta Anny Politkovské.

Vůbec ruský vyšetřovací systém nevzbuzuje důvěru, čehož důkazem může být kauza advokáta Sergeje Magnitského, který podal trestní oznámení na konkrétního policistu kvůli korupci. V každé normální zemi by takový případ převzala policejní inspekce a už vůbec by se jim nezabýval ten, který byl obviněn. Ne však v Rusku, tam to začal vyšetřovat právě onen nařčený policista! Výsledkem bylo totální převrácení kauzy, obvinění Magnistkého z úplatkářství a jeho vzetí do vazby, kde ho dozorci umučili k smrti. Ovšem podle oficiální verze zemřel na zánět slinivky břišní a zástavu srdce. V Rusku je zvykem obecné a mlžení a lhaní, a tak se nelze divit, že lidé oficiální verzi o sebevraždě nevěří. Je také známo skutečností, že v Putinově říši neexistuje nezávislá justice.

Některé proruské hlásné trouby už do éteru vypustily zprávu, že se Borodin zabit sám, protože se léčil na psychiatrii. To je ovšem typická polopravda kremelské propagandy. Jaksi totiž zapomněly dodat, že on sám se nepovažoval za duševně nemocného, ale léčbu mu nařídil soud, protože prý pomlouval Rusko. Inu jako za sovětských časů, kdy se lidé nepohodlní komunistickému režimu zavírali do blázince.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…