Jan Ziegler: Litevská prezidentka varuje, Rusko chystá agresi

22.09.2017 15:50

Za nácvik útoku na západní sousedy Ruska označila nedávno v projevu před Valným shromážděním OSN rusko-běloruské manévry Západ 2017 litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová.

Jan Ziegler: Litevská prezidentka varuje, Rusko chystá agresi
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Bylo to jedno z nejlepších vystoupení na letošním Valném shromáždění OSN. Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová bez obalu a razantně uvedla, že Rusko je hrozbou pro Pobaltí a v tom má bezpochyby pravdu. Kreml se opakovaně hrubě vměšoval a vměšuje do vnitřních záležitostí Litvy, Lotyšska a Estonska, vadily mu například soudní procesy v Lotyšsku s usvědčenými ruskými vrahy. Rusové také protiprávně zadrželi estonského policistu Estona Kohvera na estonském území, který odhalil spojení ruské tajné služby FSB s pašeráckými gangy, a mohl bych dále pokračovat. Do doby než vzdušný prostor pobaltských republik začala střežit letadla NATO, ruské letouny jej pravidelně a velmi vyzývavě narušovaly. Tohle všechno jaksi nejsou projevy státu, který chce se svými sousedy žít v přátelství, jak Tedy Rusko prokazatelně lže.

Už nebudu opakovat zločiny, kterých se Rusové po roce 1940 dopustili v Pobaltí a které byly srovnatelné s těmi, které jinde páchali němečtí nacisté. Rozdíl je v tom, že Moskva se na rozdíl od Berlína za ně odmítá omluvit. Mnozí ruští představitelé také zpochybňují právo na nezávislost Litvy, Lotyšska a Estonska a ruská média běžně publikují materiály, ve kterých je územní celistvost Pobaltí zpochybňovaná. Putinovské Rusko také, podobně jak to dělalo nacistické Německo v roce 1938 v Československu, štve ruskou národnostní menšinu v Pobaltí proti zdejším státům.

Pak se nelze divit tomu, že Pobalťané jsou vůči Rusku ostražití a nevěří mu. Tamní vlády ovšem mají ve svých postojích vůči Rusku výraznou podporu místního obyvatelstva. Například tisíce mladých Litevců se dobrovolně hlásí na základní vojenský výcvik, mnozí Estonci také dobrovolně podpořili svoji policii v roce 2007, která tehdy rozháněla mohutné demonstrace ruské menšiny podněcované z Moskvy, když vytvořili pomocné hlídky, které pomáhali přetíženým profesionálům zajistit pořádek.

Směšné jsou také výmysly těch, kteří tvrdí, že Severoatlantická aliance provokuje v této oblasti Rusko. Počty jsou jasné, Rusové mají v Západním okruhu a Kaliningradské oblasti 260 – 310 tisíc vojáků. Pobaltí s Polskem a symbolickými oddíly NATO jsou schopny proti nim postavit necelých 130 tisíc vojáků. Rusové tedy mají minimálně dvojnásobnou převahu. Každý kdo byl na vojně, tak ví, že armáda, která chce zaútočit na protivníka, musí mít minimálně dvojnásobnou převahu a tu zde opravdu nemají alianční síly.

Nedávno mně jeden budějcký kamarád řekl, že by poradil Pobalťanům, jak vyřešit problém s nepřizpůsobivou ruskou menšinou. Prý úplně stejně jako my se vypořádali s Němci po roce 1945, čili ji odsunout, jinak v Pobaltí klid nebude. V tom s ním lze naprosto souhlasit. Dokonce dodal, že bychom jim mohli poskytnout logistickou pomoc, třeba jim poslat volné dobytčáky a vytáhnout z archivů nějaké manuály, jak jsme to organizovali atd.

Mně je jasné, že v současné době by to bylo obtížně proveditelné, ale jedno je jisté, nikdo rozumný nechce válku v Pobaltí, ale je nyní na Kremlu, aby udělal vůči zdejším zemím vstřícný krok, to se zatím bohužel nestalo.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla