Jan Ziegler: Mučení političtí vězni žalují, Rusku vadí bádání o obětech stalinismu

05.07.2018 7:33

Pátráte po minulosti, zajímáte se o komunistické zločiny stalinismu? Pak v putinlandu skončíte ve vězení. Jsem hrdý na české poslance a senátory, kteří protestují proti zrůdným praktikám ruské justice.

Jan Ziegler: Mučení političtí vězni žalují, Rusku vadí bádání o obětech stalinismu
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

V Rusku neexistuje nezávislé soudnictví! Ukrajinský režisér Oleh Sencov žijící na Krymu nesouhlasil s jeho okupací a anexí k Rusku, a tak byl ve vykonstruovaném procesu za údajný terorismus odsouzen na dvacet let do vězení. Jeho obvinění, že údajně chtěl zapálit nějaké kanceláře, potvrdili pouze dva pochybní svědci s kriminální minulostí, kteří byli ke křivé výpovědi donuceni mučením ruskou tajnou službou FSB. Režisér Sencov je nyní zavřený v krutých podmínkách pracovního lágru na Sibiři, padesát dnů už drží hladovku za propuštění dalších šedesáti ukrajinských vězňů, a jeho život je v ohrožení. Jsem rád za české poslance a senátory, kteří proti jeho věznění protestují a žádají jeho propuštění.

Ještě horší je, že vládnoucí ruské garnituře vadí i pátrání po zločinech komunismu a obětech stalinských represí. V Rusku byl nedávno opět zadržen historik Jurij Dmitrijev, který se zabývá osudy obětí stalinismu. Již na jaře tohoto roku byl obviněn ze zneužívání dětí a osvobozen, což je v zemi, kde více než 99% soudních procesů končí odsouzením obžalovaného, téměř zázrak a pádný důkaz jeho neviny. Nyní je ovšem obžalován ze stejného přečinu, ruští obhájci lidských práv považuji toto obvinění za vykonstruované.

To jsou jenom dva důkazy toho, že ruská justice není nezávislá, ale slouží k represím vůči odpůrcům Kremlu. Sencov a Dmitrijev se ničím neprovinili, jenom jsou nepohodlní současné ruské moci. Objektivní historické bádání po zločinech komunismu se v současném Rusku nenosí, masový vrah Stalin je v rozporu s historickou pravdou vykreslován kremelskou propagandou jako zachránce Sovětského svazu před hitlerovským Německem. Jeho zločiny prý byly nutnou daní za zprůmyslnění Ruska. To se tak v rámci oficiálních struktur prokazatelně hlásí k zločinné komunistické éře.

V Rusku to také nejsou soudy, které rozhodují o vině či nevinně obžalovaných. Na Krymu byl jeden z lidskoprávních aktivistů svědkem situace, kdy člen FSB řval na soudce, že udělil obviněnému příliš malý trest.

Nemůžeme se tvářit, že Rusko neexistuje a nebavit se s ním. Ale na druhé straně je dobré říkat nahlas, co si o poměrech v této zemi myslíme. Pomáháme tím také Rusům, kteří jsou obětí tristních poměrů ve své zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…