Jan Ziegler: Násilnosti a kravál na Máji nejsou řešením

12.07.2013 12:50

Tak se zas v sobotu sjedou do Českých Budějovic neonacisté z celé země, aby demonstrovali proti romskému násilí. Budějičáci by jim ovšem měli dát důrazně najevo, že o ně nestojí, a své problémy si umí vyřešit sami. Oněm demonstrantům nejde vůbec o Romy, ale o rvačky a násilí. Navíc mezi pořadateli této akce je vyhlášený podvodník, zloděj a hochštapler Lukáš Kohout.

Jan Ziegler: Násilnosti a kravál na Máji nejsou řešením
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

Lidé na největším českobudějovickém sídlišti Máj už mají těchto akcí dost, jak trefně napsala jedna z obyvatelek, už ji nebaví každou sobotu si přeparkovat auto jinam. Ano tito demonstranti údajně brání bílé proti černým, jenomže ve skutečnosti zapalují popelnice a ničí lidem auta. A tohle má být ochrana proti násilí? Tohle má být připomínka napadení těhotné ženy romskými útočníky? Nikoliv, to je pouze záminka k rvačkám s policisty a násilnostem, nikoliv k serióznímu řešení problému. Na druhé straně by měla Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetřit zbytečnou brutalitu některých policistů z minulých demonstrací.  

Jediným řešením problematiky na Máji je nulová tolerance i proti nejmenšímu porušení zákona, které musí platit pro všechny lidi bez rozdílu. Včera jsem o tomto problému mluvil s českobudějovickým primátorem Jurajem Thomou a ten s touto vizí, která mimo jiné pomohla za starosty Rudyho Giulianiho vyčistit New York od zločinu, souhlasil. A dnes primátor Thoma strategii nulové tolerance vyhlásil veřejně v hlavních poledních zprávách jihočeského regionálního vysílání Českého rozhlasu. Tak doufejme, že tomu tak bude. Je fakt, že městská policie nyní nasadila na Máj všechny lidi, kdežto republiková by ještě mohla hlídky v této oblasti posílit.

Samozřejmě není možné trpět mlácení těhotných žen, rušení nočního klidu, vyhrožování násilí a vůbec i ty nejmenší přestupky. To je jedna z cest k nastolení pořádku. Lidé ovšem musí sami při takových incidentech ihned volat policii. Taktika Co tě nepálí, nehas, když nechci vidět násilí, které se mě netýká, a jenom si budu v hospodě u piva stěžovat, jaký je všude b….l, se nakonec může každému vymstít.

Další cestou, jak umravnit jisté skupiny obyvatelstva, kterým se nechce pracovat, je razantní omezení vyplácení sociálních dávek. To je přesně ten krok, který udělala Nečasova vláda a za to ji patří velký dík. Je jenom škoda, že se nepovedlo dotáhnout do konce projekt S-karet, i když též kvůli chybám, které jej provázely, to uznávám, nicméně jsme s vodou z vaničky vylily i dítě. S-karty, které měly pobíračům sociálních dávek čili peněz nás daňových poplatníků, znemožnit kupovaní alkoholu a cigaret, jsou výborným nápadem. Bohužel, vláda kamarádů Miloše Zemana s Rusnokem v čele, chce S-karty zrušit úplně, což je velká chyba.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…