Jan Ziegler: Něco málo alkoholu u řidičů nevadí

13.04.2019 7:33

ODS přišla s nápadem tolerovat u řidičů aut půl promile alkoholu v krvi. Myslím si, že to není špatná myšlenka a zkusme o ní diskutovat věcně, bez obviňování z populismu apod.

Jan Ziegler: Něco málo alkoholu u řidičů nevadí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Kdybychom tuto toleranci uzákonili, tak bychom se dostali na běžnou evropskou úroveň. Povolenou míru alkoholu v krvi, kterou by u nás chtěli zavést občanští demokraté, mají ve většině evropských zemí, také u sousedů v Rakousku a Německu, ve Velké Británii a na Maltě pak tato tolerance činí dokonce i 0,8promile alkoholu v krvi.

Ta půl promilová hranice činí zhruba dvě desítky, tedy nemyslím tím penalty, ale piva. Řeknu to asi takhle, minulý rok v prosinci jsem s rodinou vyrazil autem do Vídně na adventní trhy. Tam jsem si dal několik punčů a před odjezdem ještě v restauraci pivo s tím, že na hranici to máme zhruba dvě hodiny, v Rakousku je tolerance a do té doby to ze mě vyprchá. Jel jsem úplně normálně, nikoho jsem neohrožoval a nic se nestalo.

Proto se domnívám, že by tato tolerance nikomu neublížila. V Rakousku a Německu toto opatření platí a na silnicích tam není žádná divočina, naopak smrtelných nehod mají v přepočtu na počet aut méně než u nás. Češi přece nejsou horší než Rakušané nebo Němci, tak proč nedat i naším řidičům více svobody. Samozřejmě se svobodou musí být i více zodpovědnosti. Takže v případě, kdyby řidič s alkoholem v krvi zavinil nehodu, ať je potrestán přísněji než nyní. Avšak nulová tolerance alkoholu je podle mého názoru zbytečnou šikanou řidičů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.