Jan Ziegler: Nemocní s rakovinou budou umírat, fotbal má přednost

21.03.2017 8:17

Je to velmi smutná zpráva z ruského webu sports.ru. Ruské regiony se dostávají do finančních potíží a v nižegorodské oblasti musí šetřit na nemocných, aby byly peníze na pořádání fotbalového mistrovství světa 2018.

Jan Ziegler: Nemocní s rakovinou budou umírat, fotbal má přednost
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Přitom onkologická onemocnění patří v kraji s centrem v Nižném Novgorodu k nejrozšířenějším. Jenomže nemocní holt mají smůlu, budou umírat, protože přednost má fotbal. Tedy výstavba stadionu a infrastruktury pro pořádání fotbalového mistrovství světa v příštím roce.

To by nás nemělo překvapit, tradice tzv. Potěmkinových vesnic je v Rusku živá už od 18. století. Tehdy kníže Potěmkin nechal v roce 1787 postavit na březích Dněpru, po které lodí putovala carevna Kateřina II. na Krym, makety vesnic. U nich stáli slavnostně oblečeni vesničané, a pásla se stáda dobytka. Vypadalo to nádherně. Vesničané ovšem byli převlečeni vojáci Potěmkinových pluků a z lodí nebylo vidět, že se jedná pořád o jedno stádo krav hnané, štvané neustále podél řeky dopředu. Inu už tenkrát byly finanční možnosti Ruska omezené.

A nejinak je tomu i nyní. Nicméně Putin se potřebuje při příležitostech, jako jsou sportovní akce, blýsknout před světem. Takže se postaví pár nových stadionů, nějaký kilometr dálnice a opraví něco úseků železnice. To samozřejmě bude vidět. A jak je v Rusku zvykem, vše bude kvůli masivní korupci silně předražené. To, že nemocní lidé s rakovinou, nebudou mít potřebné léky a budou tak častěji umírat, na první pohled vidět nebude. Takže se vlastně nic nestane. Pravda, horší bude, když někdo z návštěvníků ze zahraničí onemocní. Může dopadnout jak nedávno islandská tanečnice H. Rún v Penze, která v tamní nemocnici zažila civilizační šok. V zchátralém objektu byla všude neskutečná špína. Když jí místní lékaři řekli, že ji budou operovat, aby zjistili, jestli má v pořádku orgány, raději utekla.

Ruské nemocnice zvláště ve venkovských oblastech vypadají otřesně, jsou obecně ve velmi špatném stavu a chybí jim často i základní léky. Nedávno musel premiér Dmitrij Medveděv při svých cestách po Rusku vysvětlovat seniorům a učitelům, že na vyšší penze a platy peníze nejsou. A tak v Rusku bude 75% obyvatel dále brát měsíčně v přepočtu sedm a méně tisíc korun měsíčně a důchody budou kolem pěti tisíc korun měsíčně. Avšak fotbalový šampionát bude náš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…