Jan Ziegler: Palestinci přes dvě stě milionů dolarů nedostanou

26.01.2017 20:55

Americký prezident Donald Trump zarazil rozhodnutí svého předchůdce Baracka Obamy, který se rozhodl poslat palestinské samosprávě peníze amerických daňových poplatníků. Toto vstřícné gesto Izrael jistě ocení.

Jan Ziegler: Palestinci přes dvě stě milionů dolarů nedostanou
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tato Obamova schválnost je nepochopitelná zdravým rozumem. Těsně před vypršením mandátu nařídil poslat palestinské samosprávě 221 milionů dolarů (v přepočtu cca 5,5 miliardy korun). Přestože Kongres ovládaný republikány byl logicky proti. Není totiž jasné, kde by tyto peníze v obrovské korupci zmítaném území palestinské samosprávy nakonec skončily. Právem se lze domnívat, že u teroristů, kteří opakovaně útočí na židovský stát. Obama opět dokázal, že Izraelce nenávidí. Naštěstí americko-izraelské vztahy jsou na takové úrovni, že ani obamovské antižidovské typy je nedokážou vážněji narušit, protože veřejné mínění ve Spojených státech to zkrátka nedovolí.

Naštěstí Donald Trump dokázal, že to s pozitivním postojem k Izraeli myslí vážně a převod těchto peněz zarazil. Můžeme jenom doufat, že budou následovat další kroky včetně toho zásadního, tedy přestěhování amerického velvyslanectví z Tel Avivu do hlavního města Izraele Jeruzaléma.

Na hodnocení Trumpovy politiky je zatím brzy. Na místě nejsou jak pesimistické odsudky, tak přehnaný optimismus. Pro mě jsou však rozhodně důležitější skutky než slova, poněvadž těmi se dá říci cokoliv, aneb sliby nezarmoutíš. Proto nezapírám, že některé razantní kroky nového amerického prezidenta, jsou mně sympatické. A toto je jeden z nich. Palestinci si musí uvědomit jedno, pokud budou oslavovat teroristické útoky proti Izraeli, při kterých umírají ženy a děti, nemají v civilizované společnosti, co pohledávat.

Já jsem velkým příznivcem Izraele a proto je mně nový pán Bílého domu, který dal Židům najevo, že jejich stát bude chránit před nepřáteli, milejší než jeho dřívější obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla