Jan Ziegler: Peklo, tak hodnotí Islanďanka ruskou nemocnici

12.10.2016 19:46

Islandská tanečnice H. Rún jela do ruského města Penza na návštěvu za přáteli. Ozvala se jí v hrudi prudká bolest a skončila v místní nemocnici. Tam byla v šoku, a jak říká, zažila a viděla peklo. A bohužel, bude ještě hůř.

Jan Ziegler: Peklo, tak hodnotí Islanďanka ruskou nemocnici
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Dokazuje to článek Ondřeje Soukupa ve včerejších Hospodářských novinách, Moskva překopala rozpočet, tajná část je rekordně vysoká. Jedná se o to, že kvůli nízkým cenám ropy klesnou letošní výdaje ruského státního rozpočtu o 274,5 miliardy rublů (cca 109,8 miliard korun). To svědčí mimo jiné o přetrvávající závislosti Ruska na cenách surovin a neschopnosti konkurovat vyspělým zemím v oblasti špičkových technologií. Šetřit se bude i ve zdravotnictví, které přijde o 28,6 miliard rublů (11,4 miliard korun). Stav mnoha ruských nemocnic je přitom katastrofální, což dokazují články a fotografie i na ruských webech. Stává se, že v Rusku vyhoří zchátralá psychiatrická léčebna a zemřou přitom lidé. Pak se Putin a vláda bijí v prsa, že zjednají nápravu. Zůstává však jenom u slov.

Kde Kreml šetřit nebude, jsou samozřejmě výdaje na obranu, které posílí o 10,3 miliardy rublů (cca 4,12 miliardy korun). Ruské nemocnice ovšem nadále zůstanou zchátralé, a lékařům budou chybět i základní léky.

Rusko se ovšem chystá k pořadatelství fotbalového mistrovství světa v roce 2018 a jenom výstavba stadionu v Sankt-Petěrburgu pro 69 tisíc diváků má stát přes miliardu dolarů, tedy v přepočtu více než 25 miliard korun a tato stavba už nabrala několikaleté zpoždění. Jeho otevření je ve hvězdách. Nehorázná je však jeho cena. Ta je důkazem tamní obrovské korupce. Je jasné, že velká část peněz skončila na kontech místních politiků. Pak se nelze divit, že tamní radní berou oficiálně dva tisíce dolarů měsíčně, ale mají majetky třeba i za desítky milionů dolarů. Kde na to vzali, je jasné, z masivních úplatků. Jenom pro srovnání uvažovaná stavba Národního stadionu v Praze pro 50 tisíc diváků měla stát tři miliardy korun.

Paní Rún si ovšem své zážitky nenechala pro sebe a zveřejnila je na svém webu. Je to sice islandsky, ale fotky jsou jasné. Ty nepotřebují komentář. Akorát si říkám, chudáci návštěvníci fotbalového mistrovství světa. Jestliže se jim udělá špatně a budou muset do ruské nemocnice, bude je čekat pořádný kulturní šok. Na druhé straně to bude dobře, protože svět se dozví pravdu o ruské realitě, která je hodně drsná.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …