Jan Ziegler: Pokud lidé chtějí slavit americký Halloween, tak ať ho slaví

31.10.2016 13:36

Dopravní podnik města České Budějovice vypraví dnes halloweenský autobus. Mohu říci, že předcházející jízdy měly velký úspěch. Je rozdíl, když se lidem dříve vnucoval kult ruského dědy Mráze a dobrovolnou oslavou.

Jan Ziegler: Pokud lidé chtějí slavit americký Halloween, tak ať ho slaví
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Na Halloween jsou různé názory, někteří lidé ho odsuzují, že je to americký svátek a my, že máme svoje dušičky, tak proč ho k nám tahat. Tak především Halloween je evropského původu.

Jedná se anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před katolickým svátkem Všech svatých. Právě z jeho oslav se v Irsku vyvinul.

A budějovický městský dopravce dnes již potřetí vpraví do ulic jihočeské metropole halloweenský autobus. Na svých facebookových stránkách o tom DPMČB píše. „Jízdy speciálně vyzdobeného autobusu v krajském městě proběhnou přesně v den svátku, tedy v pondělí 31. 10. 2016, a opět slibují výjimečný zážitek. Odpolední spoje jsou určeny hlavně pro děti, večerní pak pro dospělé. Pasažéři, kteří do vozu nastoupí v maskách, se mohou těšit na drobné odměny od strašidelných průvodčích. Pro malé cestující v maskách a kostýmech navíc dopravní podnik připravil speciální soutěž o hlavní cenu, kterou bude tablet. V autobusu bude fotit dětské masky čarodějný fotograf a ta maska, kterou porota vyhodnotí jako nejlepší, bude následně odměněna.“

Strašidelný autobus vozí cestující v maskách i bez masek zdarma. Akorát se stává, že některé spoje bývají pro velký zájem u tuto akci plné. Je tedy dobře, že českobudějovický Dopravní podnik tyto jízdy vpravuje. Lidem se to líbí, mají o tyto jízdy zájem, tak proč jim neudělat radost. Takové akce podle mě přispívají k propagaci městské dopravy a mohou přilákat další cestující.

Námitky, že se jedná o americký svátek, který nemá v české tradici místo, neberu. Lidi nikdo nenutí, aby se převlékali do strašidelných kostýmů a jezdili po Českých Budějovicích halloweenským autobusem. Oni to dělají dobrovolně, protože to chtějí a líbí se jim to. A těchto lidí je hodně. A když to chtějí, tak proč jim to brát, neřkuli zakazovat. Nemusí se to někomu líbit, ale to je realita. To je velký rozdíl proti neblahým komunistickým časům, kdy naší zemi naprosto cizí kult ruského dědy Mráze byl u nás v minulosti šířen více méně silou. Besídky školních dětí s ním bývaly povinné, a kdo se bez omluvy nezúčastnil, měl problémy, a i když to byl třeba dobrý žák, tak se nedostal na střední školu. Tohle ovšem bylo typické pro celou socialistickou éru, kdy účast na různých akcích, jako třeba prvomájový průvod nebo uvítání komunistického šéfa Gustava Husáka v konkrétním městě bylo pro lidi tzv. dobrovolně povinné. Dnes si každý může vybrat, jestli půjde na konkrétní akci nebo ne, a to je dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.