Jan Ziegler: Pražský městský dopravce prodá v aukci zbytečný majetek

22.07.2016 20:42

Je to krok správný směrem a tak by měly postupovat všechny státní, krajské a městské společnosti coby správní hospodáři. Prostě si udělám inventuru a toho, čeho nepotřebuji, se jednoduše zbavím.

Jan Ziegler: Pražský městský dopravce prodá v aukci zbytečný majetek
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Dopravní podnik hlavního města Prahy zatím hodlá prodat v aukcích první dva pozemky. Získá za ně řádově miliony korun. Někdo může namítnout, že je to zbytečné pro společnost, která hospodaří se zhruba sedmnácti miliardami korun ročně. Nemyslím si to! Jak se říká každá koruna dobrá. A správný podnikatel nepohrdne ani relativně malým obchodem. Protože více takových obchodů a nakonec z nich může být dohromady pěkná suma.

A to platí i v tomto případě. Více drobných prodejů a ty mohou nakonec vynést slušné peníze. V každém případě je však lepší dělat něco, než nedělat nic. Dopravní podnik nevydělá jenom prodejem nepotřebného majetku, ale rovněž ušetří za jeho údržbu, která může zatěžovat hodně. Uvedu vlastní příklad. Vzpomínám si, jak jsem dříve platil zálohu na elektřinu za přízemní dům, ve kterém jsem nebydlel. Dělalo to 1500 Kč měsíčně. Byla v něm totiž studna, ze které se musela odčerpávat voda. Tak jsem byl nakonec velice rád, když se mně ho podařilo prodat. Mně tato částka neporazila, ale pro někoho může být zničující. Já také jsem už do onoho domu moc neinvestoval, protože mně byl k ničemu, ale nový majitel ho začal opravovat a zvelebil jej. A rovněž je velká pravděpodobnost, že i nový vlastník bývalého majetku DPP jej zkrášlí.

Oceňuji také, že prodej nepotřebného vlastnictví se bude konat formou veřejné dražby. Tím se zajistí maximální průhlednost transakce a mělo by se tak zabránit námitkám, že to stejně dostanou kamarádi těch správných kamarádů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …