Jan Ziegler: Rencar na pražské MHD vydělává 150 milionů korun ročně

31.01.2016 22:30

Provozování reklamy v pražské MHD je velmi lukrativní byznys, který provozuje Rencar, dceřiná společnost nadnárodní skupiny JC Decaux. Nicméně je v zájmu všech Pražanů, aby pražský městský dopravce získal z reklamy více peněz.

Jan Ziegler: Rencar na pražské MHD vydělává 150 milionů korun ročně
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Vedení pražského Dopravního podniku nyní řeší dalšího kostlivce po svých předchůdcích. Generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš uvedl, že smlouva se společností Rencar o zajištění reklamy v pražské MHD není pro jeho společnost výhodná. Vzhledem k tomu, že Dopravní podnik má z reklamy zisk 50 milionů korun ročně a Rencar 150 milionů korun, tak má bohužel pravdu.

Proto je třeba ocenit, že šéfové největší pražské městské společnosti se nyní snaží tuto smlouvu změnit. Asi by bylo nejlepší ukončit stávající smlouvy na reklamu a pověřit jednu firmu, aby ji zajišťovala za výhodnějších podmínek, než je tomu nyní. Neumím říci, jak by mělo vypadat nové rozdělení reklamního zisku, ale umím si představit, že by městský dopravce, respektive hlavní město Praha, který je stoprocentním vlastníkem této akciové společnosti, z ní získal navíc řádově desítky milionů korun ročně.

Společnosti Rencar by mělo záležet na dobrých vztazích a Prahou a Dopravním podnikem, protože spory by v tomto případě neprospěly jejím obchodním zájmům. Takže by neměl klást překážky případné nové reklamní dohodě. Smlouva, kterou má uzavřenou s DPP do roku 2031, je prý nevypověditelná. To si nemyslím, Ústavní soud už dříve v jiné kauze vydal nález, podle kterého musí být každá smlouva vypověditelná. A trvání na nevýhodné smlouvě pro druhou stranu by se dalo právnicky posuzovat jako jednání proti dobrým mravům.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka