Jan Ziegler: Rodina špičkového ruského úředníka podniká společně s mafií

14.02.2016 20:59

Ruští investigativní žurnalisté odhalili, že syn tamního generálního prokurátora Arťom Čajka vlastní luxusní hotel, který si nemohl koupit z normálních příjmů. I když v Rusku je napojení státu na organizovaný zločin normální.

Jan Ziegler: Rodina špičkového ruského úředníka podniká společně s mafií
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Generální prokurátor Ruské federace Jurij Čajka má velký problém. Jeho syn Arťom si zakoupil hotel v Řecku za peníze, který by si i v případě korupce tolerované u člena takto vysoce postavené rodiny nemohl koupit za vlastní peníze. Stateční ruští novináři (takových Rusů si vážím) z tohoto případu chtěli zpočátku vycouvat, ale nakonec se do toho pustili a výsledky jejich vyšetřování jsou děsivé. Rodina vrcholného justičního úředníka se spřáhla s nejhoršími mafiány a zabijáky. To všechno přesvědčivě dokazuje dokumentární film Případ Čajka. Pak se ovšem nelze divit, že ruská justice funguje jako spojenec gaunerů nejhrubšího zrna a státem posvěcený výběrčí výpalného.

Nejhorší na tom je, že korupce v Rusku je masově rozšířena a místní politici i vrcholní úředníci se nesnaží svoji úplatnost ani skrývat. Ví se o nich, že vlastní luxusní paláce, jachty, auta apod., na které si ze svých legálních příjmů nemohli vydělat ani náhodou. Vysvětlení je jasné, jsou spřažení se zločinci a maximálně uplatní. Pak se nelze divit tomu, že v Rusku jsou zchátralé nemocnice, chybí v nich často základní léky, nové silnice se prakticky nestaví a ty staré připomínají tankodrom. 

V Česku když bývalý premiér Stanislav Gross nevysvětlil, kde vzal peníze na byt, abdikoval. V Rusku nic takového nečekejte. Tam se naopak musí bát kritici zlořádů, kteří končí v lepším případě ve vězení, v tom horším je zavraždí nebo dotyční náhle zemřou. Mnozí Rusové už naštěstí procitli, a konstatují jasně: „Vládnou nám nejhorší z nejhorších“. A ruský prezident Vladimír Putin tento stav toleruje. Mocní si v podstatě mohou dělat, co chtějí, akorát ho nesmí veřejně kritizovat, to pak je čeká pobyt v jistých ozdravných zařízeních na Sibiři. Ale jinak vraždi, uplácej, kraď, to je Kremlu jedno.

Já netvrdím, že v České republice je situace ideální, ale u nás přece jen politici v případě lumpáren abdikují a také jsou odsuzování do vězení a to bez rozdílu politické příslušnosti. Podařilo se také umístit do nápravných zařízení i některé rádoby podnikatele. V Rusku je ovšem situace daleko horší, tam se stát rovná organizovaný zločin nejhrubšího kalibru a to já bych u nás vážně nechtěl. A dobře vím, že drtivá většina rozumných lidí také ne.            

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…