Jan Ziegler: Ruská dostavba Temelína, rizik víc než hodně

28.11.2012 16:31

Rozšíření temelínské elektrárny o další dva bloky má klíčový význam pro zajištění rozvoje české ekonomiky v budoucnosti.

Jan Ziegler: Ruská dostavba Temelína, rizik víc než hodně
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Proto ji musíme svěřit opravdovým odborníkům a tomu kdo nabídne nejlepší technologické řešení. A existuje mnoho závažných námitek proti ruské účasti na této gigantické akci.           

Technologická převaha USA nad stále více méně zaostávajícím Ruskem je zřejmá a asi nejpádnějším důkazem je vesmírné vozítko Curiosity. Naše země v neblahé komunistické éře doplatila na to, že místo civilizačně a ekonomicky vyspělého Západu dala přednost zaostalému komunistickému Rusku. Důsledkem toho byla naše zaostalost v řádu desítek let za hospodářsky vyspělými zeměmi. Místo technologicky špičkových výrobků ze Západu jsme nakupovali ze Sovětského svazu šunty – k ním patřily hlučná dopravní letedla s velkými provozními náklady, vozy pro pražské metro, které v době dodání už byly desítky let zoufale konstrukčně zastaralé, barevné televize, rádia atd.

Stejné chyby ovšem opakují jenom hlupáci. A Rosatom nám nabízí pro dostavbu temelínské elektrárny technologii, která je výrazně horší, než ta konkurenční. Proto také nikde v hospodářsky vyspělých zemí tato státní ruská společnost se svými nabídkami na dostavbu jaderných elektráren nedokázala prorazit. Navíc není možné zjistit, jak vypadá stavba jaderných elektráren v režii Rosatomu v samotném Rusku, protože ruská strana neposkytuje potřebné informace.

Jak se poměrně často uvádí v médiích, stavby v Rusku provází chaos a také podezření z masivních korupcí. Jedním z příkladů je i dlouhodobá rekonstrukce Velkého divadla v Moskvě.

Je tedy dost důvodů se domnívat, že ruský podíl na dostavbě Temelína by byl pro Českou republiku hodně riskantní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…