Jan Ziegler: Ruská ekonomika je polofeudální a zaostalá

27.09.2018 21:35

Tato ostrá slova nepronesl nějaký „nepřítel“ Ruské federace, ale jeden z tamních nevyšších úředníků šéf tamního antimonopolního úřadu Igor Artěmjev. Ten jistě dobře zná stav své země a mluví pravdu.

Jan Ziegler: Ruská ekonomika je polofeudální a zaostalá
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

„Naše ekonomika v mnohém zůstává zaostalou, polofeudální, zvláště v málo rozvinutých regionech. Konkurencí tam ani nepáchne,“ uvedl Artěmjev pro list Kommersant, jehož ocitoval web iDNES.cz. Čtenáři v diskusi pod článkem se dobře bavili ve stylu, že Artěmjev by si měl velký pozor, na Čečence s pistolí, autonehodu, šálek čaje s nějakým životabudičem, či náhlý infarkt apod. Také padaly sázky na to, jak dlouho ve svém postu vydrží.

Já si ovšem pana úředníka vážím, že se nebál pojmenovat pravdu. Všichni, kdo Rusko znají, vědí, že s výjimkou Moskvy, Sankt Petěrburgu a několika dalších regionů se skutečně jedná o rozvojovou zemi. Zchátralé a rozpadající se ruské vesnice se příliš od těch v afrických zemích příliš neliší. Nicméně v Rusku by se na něj neměli zlobit, protože on to myslí se svojí vlastí dobře a proto řekl to, co řekl. Ano pravda bolí, ale jinak se nelze hnout dále. Když si budu namlouvat, že máme skvělé fotbalové mužstvo, které je sice poslední v tabulce, ale to je jen shoda náhod, a nepodniknu patřičná opatření, tak se nic nezmění.

Potíž ovšem je, že ani Putinovi, který de facto už téměř dvacet let stojí v čele Ruska, se zatím stále nedaří nepříznivou situaci příliš zvrátit a země je stále závislá na vývozu surovin. Hlavními příčinami neblahého stavu jsou masivní korupce a mizerné podnikatelské prostředí, ve kterém stát nedokáže ochránit investice a podnikatel může být kdykoliv okraden úplatnými soudci, prokurátory a policisty o svůj majetek. To se pak těžko mění stát k lepšímu.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …