Jan Ziegler: Ruská firma dluží Česku téměř třicet milionů a končí

04.07.2015 17:24

Ve slušné společnosti se tomu říká krádež. Je smutné, že prezidentův poradce Martin Nejedlý je jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech, která nezaplatila našemu státu za letecké palivo a jde do likvidace.

Jan Ziegler: Ruská firma dluží Česku téměř třicet milionů a končí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Má to náš prezident Miloš Zeman „skvělé“ lidi kolem sebe. Kancléř Vratislav Mynář není schopen vysvětlit původ svého majetku a energetický poradce Martin Nejedlý zastupuje pochybnou ruskou firmu, která dluží České republice 27 milionů korun.

Navíc společnost Lukoil Aviation Czech nyní končí v likvidaci. Vypadá to jako klasický mafiánský scénář. Přivést firmu ke krachu, nasekat s ní dluhy a pak ji poslat do konkursu. Znalce ruského podnikatelského prostředí to však nepřekvapuje. Rusové totiž neznají solidní obchod podle klasického evropského střihu, kdy prodejce dodá zboží v požadované lhůtě a kvalitě, zaplatí za něj a všichni jsou spokojeni. Skvělý obchod je pro ně tehdy, když toho druhého ošidí, podvedou, zkrátka nějak napálí.

I instituce zabývající se podnikatelským prostředím, si problémů Ruska všímají, například společnost Coface snížila v říjnu minulého roku Rusku rating podnikatelského prostředí na C, což znamená, dávejte si na něj pozor. Hlavním problémy jsou prakticky neexistující ochrana vlastnických práv (jestliže se v Rusku někomu z mocných zalíbí Vaše firma, máte smůlu), špatně fungující veřejná správa a netransparentnost firem.

Šéf Metrostavu Jiří Bělohlav nedávno v rozhovoru pro Reflex uvedl, že jeho firma v Rusku nestaví a zdůvodnil to tak, že pokud nemáte za sebou „správné lidi“, tak nemá cenu v oboru stavebnictví nic rozjíždět. Já bych jenom dodal, že ti „správní lidé“ patří k mafiánským strukturám, kterým když neplatíte kryšu (výpalné, činí obvykle 20% ceny), tak vaše podnikání skončí pohromou.

Chování firmy Lukoil Aviation vůči České republice je slušně řečeno nestandardní, ale vzhledem k výše popsaným ruským zvyklostem, zase tak nepřekvapuje. Proto je rozumné si udržovat od hospodářských vztahů s Ruskem odstup, a pokud existuje srovnatelná nebo lepší náhrada (např. v jaderné energetice), tak jí dát přednost.

Je ovšem hodně špatné, když firmu s pochybnými praktikami zastupuje v Česku prezidentův poradce. Těžko říct, proč se Miloš Zeman obklopuje takovými lidmi.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty