Jan Ziegler: Ruské školy nemají kanalizaci a města vodovody, komu se to líbí, není normální

31.08.2017 20:09

Člověk, který velebí poslední tým fotbalové ligy a chválí ho za převedenou hru, je zřejmě narušený. A s obdivem k Rusku, kde tři tisíce škol nemají kanalizaci a ve městech lidé vodovody, je to stejné.

Jan Ziegler: Ruské školy nemají kanalizaci a města vodovody, komu se to líbí, není normální
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Normální je uznávat někoho, kdo něco umí, skvělé vědce, kteří dají lidstvu významný objev, vynikající sportovce, umělce atd. Co je však skvělého na Putinlandu, kde v 21. století v půlmilionovém Tomsku se koná velká sláva kvůli tomu, že do dvou ulic tohoto sibiřského města byl zaveden vodovod s pitnou vodou a obyvatelé už nebudou odkázáni na cisterny, které přijížděly dvakrát týdně? Tamní starosta jásá nad tím, že to lidé nebudou mít k pitné vodě dál než sto metrů a světě div se, časem možná budou mít vodu přímo v bytech, tedy, když si ji samo zavedou. No to je nádhera, v roce 2017 takový úspěch, bouchejme šampáňa, tedy spíše rosijskoje igristoje, střílejme oslavné salvy z děl, jásejme a veselme se.

To, že v Rusku to není nic nenormálního, mohu potvrdit z vlastních zážitků. Když jsme s cestovní kanceláří Kudrna přijeli na předměstí Pskova, kde stál shluk typických ruských dřevěných baráků už notně zchátralých, a sháněli se po pitné vodě pro naši polní kuchyni, tak nám místní ukázali nějakou pumpu, že to je jediný zdroj vody pro všechny ty domy v okolí. Z pumpy vytékala nějaká divně rezavá voda, a tak jsme raději odjeli pryč.

Další zpráva o tom, že tři tisíce ruských škol není napojeno na kanalizaci, už ani nepřekvapuje. Rusko je v mnoha oblastech na úrovni rozvojových zemí. Kremelská říše je vlastně jedna velká Potěmkinova vesnice, na jednu stranu staví okázalé stadiony a pořádá mistrovství světa ve fotbale, na druhé straně mu chátrají školy a lidé ve městech nemají vodovody. Ale co, hlavně Krym naš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …