Jan Ziegler: Rusko kráčí k tuhé nesvobodě, policie uvěznila hokejové fanoušky

21.11.2014 8:54

Je to takový hezký hokejový zvyk, když hráč vstřelí v jednom zápase tři góly, tzv. hattrick, fanoušci naházejí na led kšiltovky.

Jan Ziegler: Rusko kráčí k tuhé nesvobodě, policie uvěznila hokejové fanoušky
Foto: red
Popisek: Rusko

V Kanadě, USA a Česku to bývá v pohodě, ale v utkání Kontinentální hokejové ligy v ruském Novosibirsku za to policie zatýkala a posílala do vazby, prý kvůli porušení návštěvního řádu. Jak mám výhrady vůči Evropské unii, tak proti Rusku je to nejen kvůli této hokejové zlovůli ráj na zemi.

Přiznám se na rovinu, že mě mnohá eurounijní nařízení vytáčí. Ovšem ještě víc mě rozčílí, když někdo dává proti Bruselu za vzor normálnosti Rusko. Pak je to buď hlupák, nebo vědomý lhář a gauner, nic jiného není možné. Jestliže ruská policie začne zatýkat lidi za házení čepic na led při hokejovém zápase, tak je to vrchol idiocie, protože tohle se mimořádně vymyká zdravému rozumu. To prostě v normální společnosti není možné. Já bych nechtěl žít v zemi, kde se za projevy sportovní radosti posílají lidé za mříže.

A to není jediná ruská anomálie z poslední doby. Známý je zákaz Euroasijské hospodářské unie, kterou tvoří Rusko, Bělorusko a Kazachstán, na prodeji dámských krajkových kalhotek. Jak dále uvedl Tomáš Urban v sobotní příloze Lidových novin Orientace, tak Rusko svými zákazy a nesmyslnými nařízeními překonává i často právem kritizovaný Brusel.

Tak je v ruských kavárnách a restauracích zakázáno kouření na rozdíl třeba od Česka a Rakouska a po jedenácté hodině večer si v tamních obchodech nekoupíte ani pivo. Od května pak platí v Rusku zákon, podle kterého se nesmí v knihách, ve filmech, na koncertech a v divadelních představeních používat sprostá slova. Dopředu odmítám srovnání s kritikou prezidenta Zemana za jeho k…y v rozhlasovém vysílání. To byl přenos veřejnoprávního rádia, kde jaksi člověk očekává, že hlava státu bude mluvit normálně, ale k divadlu, filmu nebo knize, když se třeba jedná o rozhovor dvou vágusů, hrubosti zkrátka patří, protože takoví lidé fakt spisovně nemluví. Nebo si myslíte, že například dealeři drog se baví takto.

Sergej: „Koljo Ivanoviči, dnes máte obzvlášť vynikající heroin. Kolik stojí jeden kilogram. A mimochodem viděl jste již to nové provedení opery Evžen Oněgin v Bolšom těatre?“

Kolja: „Sergeji Nikitiči, tento vynikající heroin je pro vás k dispozici za pouhých tisíc rublů za kilogram. Do Bolšovo těatru chodím rád a mám do něj dokonce abonentní lístek. Tuto novou operu jsem dosud neviděl, ale již se na ni moc těším.“

Pěkná hloupost co? Ale v ruské literatuře to asi takto bude vypadat a můj oblíbený autor Charles Bukowski v této zemi vycházet nebude. Možná by se však čeští nakladatelé mohli živit tím, že by jeho a další podobné knihy vydávali v ruštině a do Putinovy říše je pašovali.

Ale teď vážně. Když k tomu připočítám fakt, že současné Rusko zlehčuje zločiny spáchané za bolševického teroru v gulazích, tak Rusko se nepřibližuje ke svobodě a demokracii, ale naopak se od nich vzdaluje.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…