Jan Ziegler: Rusko se chová k Pobaltí jako šílený gangster

22.09.2014 15:31

Únos estonského policisty Estona Kohvera z estonského území a nezákonné zadržení litevské rybářské lodi Juros Vilkas (mořský vlk) v mezinárodních vodách. To jsou dva příklady zločineckých praktik Moskvy vůči pobaltským republikám. Rusko také začalo vydávat mezinárodní zatykače na Pobalťany, kteří v roce 1990 dezertovali ze sovětské armády. Současná kremelská říše tak dokazuje, že je dědicem nejhorších komunistických praktik sovětské éry.

Jan Ziegler: Rusko se chová k Pobaltí jako šílený gangster
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

Elitní estonský policista Eston Kohver, který se zaměřuje na boj s organizovaným zločinem, byl podle vyšetřován tamní policie a podle důkazů zajištěných pohraniční stráží této pobaltské republiky unesen ruskými ozbrojenci z estonského území. Moskevská prokuratura ho obvinila ze špionáže. Rusko se dopustilo obyčejného banditského únosu občana cizí země, navíc porušuje i vlastní zákony, když zatčenému, který neumí rusky, nepřidělilo tlumočníka.

Ruská pohraniční stráž dále zadržela litevskou loď Juros Vilkas v mezinárodních vodách a eskortovala ji do Murmanska, což je další velmi hrubé porušení mezinárodního práva.

V těchto dvou případech je možné diskutovat o tom, kdo má pravdu a lze mít pochybnosti. I když důkazy svědčí ve prospěch Pobaltí a nikoliv Rusů.

Nehoráznou provokací jsou však mezinárodní zatykače, které vydává Rusko na občany Litvy, Lotyšska a Estonska kvůli jejich dezercím ze Sovětské armády začátkem devadesátých let. Tady už žádné ruské výmluvy neobstojí. Je to skandál! O jednom případu z Litvy informovala včera v Událostech Česká televize. Odhaduje se, že takto se dostalo z uniforem asi patnáct set mladých Pobalťanů.

Je jasné, že pro slušné státy má takový dokument hodnoty cáru papíru a jistě ani Česká republika se nebude tímto nesmyslem vážně zabývat. Chápu důvody, proč mladí Litevci, Lotyši a Estonci dezertovali, v sovětské armádě byli často šikanováni a nechtěli sloužit v ruské komunistické armádě, která okupovala jejich vlast. V té době totiž už Pobaltí usilovalo o nezávislost, které také po lidových referendech v roce 1991 dosáhlo.

Rusko ovšem opět dokázalo, že bolševismus pro něj není minulostí. V Putinově éře dochází k zlehčování zločinů stalinismu, jsou zavírána muzea připomínající gulagy a Leninova mumie stále straší v Moskvě.

A nápad trestat lidi za to, že utekli z komunistické armády, protože už dál nechtěli sloužit rudému zlu, je šílený. Za prvé na to Rusko ani nemá právo, protože nemůže stíhat obyvatele jiných zemí za činy, které se de iure v něm nestaly, a za druhé dokázalo, že stále ideově vězí v komunismu, když chce zavírat lidi do vězení za takové skutky.

Nicméně, tato aféra má také jeden důležitý kladný moment. Potvrdila, že současné Rusko má ke komunistickému Sovětskému svazu z konce osmdesátých let velmi blízko a nemají pravdu ti, kteří tvrdí opak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…