Jan Ziegler: Rusko trestá za historii, Luzgin emigroval do Česka

16.01.2017 21:30

Docela mě baví lidé, kteří varují před údajným ohrožováním svobody ze strany Evropské unie. Na druhou stranu daleko brutálnější potlačování lidských práv v Rusku jaksi nevadí. Výstrahou je případ Vladimíra Luzgina.

Jan Ziegler: Rusko trestá za historii, Luzgin emigroval do Česka
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Je pravdou, že některé kroky Bruselu lidé kritizují právem a chápu obavy těch, kteří na ně upozorňují. To je legitimní právo každého jedince a od toho máme svobodu projevu. Co však už je nepochopitelné, že mnozí tito jedinci zároveň obdivují Rusko a Putinův režim, kde z hlediska lidských práv je situace daleko horší než kdekoliv v Unii. Vysvětlení mě napadá jediné, buď se jedná o putinovské trolly, kteří mají ruské lži v popisu práce nebo ty, jež se z nějakého důvodu brání uvěřit pravdě.

Jako důkaz slouží příběh Vladimíra Luzgina, který pracoval jako autolakýrník v Permu. Jenomže pak na ruské sociální síti VKontakte sdílel příspěvek, podle kterého je komunistický Sovětský svaz spolu s nacistickým Německem spoluzodpovědný za rozpoutání II. světové války v roce 1939, protože spolu přepadli Polsko. Normální názor na historii, řekli byste, s nímž můžeme souhlasit nebo nesouhlasit. Ovšem v Rusku je to jiné. Pan Luzgin byl za něj tamními soudy odsouzen kvůli šíření extrémismu k pokutě v přepočtu 88 tisíc korun. Nelze se divit, že ze své země utekl a požádal v České republice o politický azyl. Já doufám, že ho dostane, protože tento verdikt staví Rusko do pozice šílené nemocné země.

Chápu, že názory na historii můžeme mít různé. Koneckonců známe to i u nás. Pro někoho jsou husité hrdinové, pro jiného bandou lupičů a vrahů. Bavme se o tom a klidně se kvůli tomu pohádejme do krve. Ale to, že by se za hodnocení dějin mělo chodit před soud, není normální.

Ovšem Rusy typu Vladimíra Luzgina mám rád. Jsou důkazem toho, že moskevské říši stále žijí lidé, kteří neztratili zdravý rozum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …