Jan Ziegler: Ruský Bakala českému prezidentu nevadí

27.09.2016 21:15

Bývalý šéf ruských železnic Vladimír Jakunin vlastní miliardový majetek, na který si nemohl legálně vydělat. Je vážně podezřelý z korupce a tunelování tohoto trvale ztrátového státního podniku. Přesto je Zemanův přítel.

Jan Ziegler: Ruský Bakala českému prezidentu nevadí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Miloš Zeman se nedávno velmi ostře opřel do bývalého uhlobarona Zdeňka Bakaly za to, že údajně vytuneloval OKD a proti původním slibům neprodal horníkům jejich nájemní byty. Podle něj by měl jít do vězení. Neříkám, že pan Bakala je vzor nevinnosti a mohl by okamžitě dělat vedoucího Rychlých šípů, ale o vině či nevině rozhodují v civilizované společnosti soudy a nikoliv hlasy lidu či nějaké samozvané uliční výbory.

Něco jiného je ovšem morální vina, a když ve dvacátých letech minulého století nepodal prezident Masaryk předsedovi Senátu Karlu Práškovi, jednomu z aktérů tzv. Lihové aféry, při audienci na Hradě demonstrativně ruku, tak agrárnický politik okamžitě abdikoval.

Je ovšem s podivem, že pochybná pověst Vladimíra Jakunina Zemanovi na rozdíl od Bakaly nevadí a opakovaně navštěvuje jeho konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos. Dokonce ho náš prezident považuje za dobrého blízkého přítele.Jakuninova pochybná rezidence

Přitom Jakunin vlastní obrovský palácový komplex nedaleko Moskvy v přepočtu za miliardu korun, na který si nemohl legálně vydělat, což doložil známý ruský bloger Alexej Navalnyj. Vysvětlení se nabízí, peníze získal tento bývalý železniční magnát z masivní korupce. Podle dobře informovaných kremelských kruhů dostal z vedení ruských železnic padáka také proto, že tato firma trvale prodělávala a on pro ni chtěl čím dál tím víc peněz ze státní kasy, a také jistě pro sebe. To už bylo moc i na samotného Putina a před osudem Chodorkovského ho zachránil fakt, že byl a snad pořád je blízkým přítelem kremelského vládce a otevřeně se proti němu nestavěl.

Námitku, že Jakunin nebyl odsouzen, beru. I když, jestliže báťuška Putin nařídí, tak soudy se mu podřídí. Je obecně známo, jak funguje, respektive nefunguje ruská justice. Ovšem ani Bakala nebyl obviněn ani odsouzen a není ani trestně stíhán. Proto je to každopádně další důkaz Zemanova pokrytectví a dvojího metru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …