Jan Ziegler: Rusové, ruce pryč od Polska!

01.08.2017 20:26

Typické pro Kreml, když se mu něco nelíbí, sáhne k výhrůžkám. Moskva dokazuje, že je nebezpečím pro své okolí a nehorázně se vměšuje do vnitřních záležitostí Polska. Jak však znám Poláky, ti se nepolekají.

Jan Ziegler: Rusové, ruce pryč od Polska!
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Polsko se rozhodlo rázně skoncovat s komunistickou minulostí a nedávno přijalo zákon, který nařizuje odstranění symbolů neblahé totalitní éry, což se týká i památníků Rudé armády, na kterých jsou rudé hvězdy, srpy a kladiva apod. V souladu s mezinárodním právem zůstanou zachovány pomníky na sovětských vojenských hřbitovech. Rusové přesto už nyní vyhrožují Polákům blíže nespecifikovanými opatřeními.

To dokazuje, že Rusko se nevyrovnalo se svoji komunistickou minulostí a navíc se neomaleně plete do záležitostí suverénních zemí. Je jenom výsostnou záležitostí Polska rozhodnout o tom, jaké památníky, pomníky, sochy, fresky atd. bude na svém území tolerovat. To je jeho svrchované právo. Mně se také nelíbí sochy masového vraha a zločince Lenina v ruských městech, dávám to najevo, a myslím si o tom svoje. Ale nenapadlo by mně diktovat Rusům, že je musí odstranit. A proto i oni nemají žádné právo se takto agresivně chovat k okolním státům.

Dále existuje spousta důvodů, pro které Poláci nepovažují za Rusy za osvoboditele, ale za okupanty. Dnešního dne si připomínáme 73. výročí zahájení hrdinného Varšavského povstání, při kterém obyvatelé polského hlavního města povstali proti nacistické přesile. Stalin jej nechal vykrvácet a dokonce zpočátku ani nedovolil americkým a britským letadlům, aby mohli po shození zbraní povstalcům přistát na sovětských letištích. Obludným zločinem byl tzv katyňský masakr, při kterém Rusové zavraždili zhruba 15 - 20 tisíc polských důstojníků.

Při okupaci východního Polska v roce 1939 sovětská tajná policie NKVD masakrovala civilisty včetně deportací žen a dětí v nelidských podmínkách na Sibiř.

Proto slušní lidé Poláky chápou a podporují je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla