Jan Ziegler: Rusové zavraždili v afghánském Tarinkotu na tři tisíce civilistů

01.04.2015 18:16

S Jiřím Pehem často nesouhlasím. Nicméně s jeho názorem, proč je mu milejší Amerika než Rusko, se plně shoduji. Američané samozřejmě dělají chyby, ale oni o nich otevřeně mluví. V tom je rozdíl mezi nimi a Rusy, kteří to špatné zatloukají, v poslední době dokonce zlehčují Stalinovy komunistické zločiny a to je hodně špatně.

Jan Ziegler: Rusové zavraždili v afghánském Tarinkotu na tři tisíce civilistů
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Chyby se nenapravují tím, že se o nich mlčí nebo se bagatelizují, ale tím, že se o nich mluví. Nikdo rozumný nebude chválit americké vojáky za masakr Vietnamců v My-lai. U Američanů je však sympatické, že o této události mluví a jsou k ní kritičtí. Rusové mají v mnoha případech na kontě daleko horší zvěrstva, jenomže se řídí heslem omylem připsaným docentu Plzákovi, zatloukat, zatloukat, zatloukat. A proto je mně americká upřímnost milejší.   

V plejádě ruských válečných násilností začneme v Afghánistánu. Ruská komunistická armáda se tam po vpádu v roce 1979 dopustila mnoha válečných zločinů. Bývalí ruští vojáci sami přiznávají, že v Afghánistánu se svými nepřáteli nijak nemazlili. Tak poru­čík Igor Kotov, který v osmdesátých letech válčil ve východním Afghá­nistánu, prohlásil zcela otevřeně: „Za­jatce jsme nelitovali, často jsme je mučili.“ Ten také přiznal, že Rusové běžně zabíjeli zajatce tak, že je shazovali z vrtulníků z velkých výšek. Hodně se o zločinech ruské armády v Afghánistánu píše v Černé knize komunismu.

Ruští vojáci postupovali vždy stejně. Nejdřív hodili do vesnického domu granát a pak pro jistotu ještě postříleli všechny přítomné muže. To, jestli patřili k protikomunistickým bojovníkům nebo se jednalo o civilisty, samozřejmě nezjišťovali. Asi k nejhoršímu masakru došlo 20. prosince 1980, kdy byla zničena městečko Tarinkot u Kandaháru. Sověti tam během jediného dne povraždili na tři tisíce lidí včetně žen a dětí. To bylo daleko víc obětí než v Američanům tolik předhazovaném vietnamském My – lai. Je jasné, že ruské komunistické běsnění v Afghánistánu bylo hlavní příčinou vzniku fanatického muslimského Talibanu a rovněž radikála Usáma bin Ladina, zakladatele teroristické al-Káidy. Kdyby Rusové nechali Afghánistán na pokoji, Taliban by neexistoval. Rusové jsou tedy v případě Afghánistánu hlavní příčinou islámského terorismu.

Častým evergreenem různých rádoby milovníků spravedlnosti jsou rovněž indiánské války v Americe. Jenom připomínám, že ve stejné době, kdy ve Spojených státech amerických válčili bílí s Indiány, tedy v první polovině 19. století, zahájily ruské armádní sbory dobývání Kavkazu. Nakonec obrovské přesile - půlmilionové carské armádě – tamní horské kmeny podlehly. Tato brutální invaze si vyžádala 8 milionů mrtvých Kavkazanů (Toto číslo je uvedeno v knize Dějiny Ruska, str. 237, nakladatelství LN, Praha 1995), tedy daleko víc než zahynulo Indiánů v severní Americe.

Velmi brutálně si počínali Rusové i v obou válkách v Čečensku. Například v dubnu 1995 zmasakrovali ruští vojáci více než 100 civilistů včetně starců, žen a dětí v obci Samaški. Do začátku devadesátých let minulého století přitom byla Čečna převážně ateistická, radikální muslimové a teroristické akce začaly teprve po masakrech čečenských civilistů ze strany ruské armády. Za čečenský islámský terorismus si tedy Moskva může sama.

A teď ještě vykládejte něco o úžasné ruské povaze. Dobře si však pamatujme název městečka Tarinkot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…