Jan Ziegler: Ruští násilníci loupí a rabují v Donbasu

27.05.2014 12:44

Na východě Ukrajiny panuje bezvládí, které odnášejí hlavně normální lidé, jež nemají s konfliktem nic společného. Donbas nyní ovládly zločinecké gangy, které terorizují civilní obyvatelstvo, loupí, kradou a rabují. Bývalá učitelka Marija si před dvěma lety otevřela v Doněcku malou kavárnu, která se stala její životní radosti. Nyní už jí nemá. Šest maskovaných ozbrojenců jí zabavilo ve jménu Doněcké lidové republiky.

Jan Ziegler: Ruští násilníci loupí a rabují v Donbasu
Foto: hns
Popisek: Ruský agent, koláž

V článku pro MF DNES a Lidové noviny popsal nebezpečnou situaci na východě Ukrajiny novinář Luboš Palata. Ozbrojení zakuklenci vyniknou v Doněcku do prodejny, supermarketu atd., namíří na personál zbraně a zabaví zboží ve jménu Doněcké lidové republiky. Takto „navštívili“ například obchody s mobily a auty. Doplatila na ně i učitelka Marija. Další zajímavosti ohledně současného ukrajinsko-ruského konfliktu lze nalézt na facebookové skupině Rusko, nepřítel ČR a Evropy.   

Problémem je, že v Doněcku panuje bezvládí a anarchie, ve městě nejsou prakticky žádné regulérní ozbrojené složky, armáda ani policie, a tak prudce vzrostla zločinnost, kterou nemá kdo řešit.

A tak městu vládnou ozbrojené ruské gangy, které přepadávají a loupí ve velkém. Jejich oběťmi jsou nejčastěji drobní živnostníci a jejich soukromý majetek, jehož rozkrádání tito bandité nazývají „znárodňování“. Marija odešla ze školství před dvěma lety, protože kvůli neschopné a zkorumpované Janukovyčově vládě, nastalo masivní zdražování a již tak malý učitelský plat jí nestačil.

Založila si pro malou kavárnu, která se jí stala vším. Živnost prosperovala a ona byla šťastná. Až do dne, kdy ji maskovaní ozbrojenci všechno uloupili. Mluvili rusky a podle přízvuku to byli Rusové. Teď nemá nic. Přitom Marija je zcela apolitický člověk, rusky mluvící Ukrajinka, které je jedno, kdo je u vlády, ona to ani neví, a nepotřebuje vědět. Zajímá ji jenom podnikání a po státu chce jediné, aby ochránil jí a její soukromé vlastnictví. Toho ovšem tzv. Doněcká lidová republika není schopna. Jakýsi ilegální útvar, který nerespektuje a toleruje rozkrádání soukromého majetku svých občanů, je třeba bezohledně zničit.

Je smutné, že na válečný konflikt na východě Ukrajiny doplácejí nevinní lidé, kteří nikomu nijak neublížili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …