Jan Ziegler: S reklamou jako s filmem, když jí někdo kritizuje, nemusí být špatná

13.12.2016 20:23

Reklama společnosti ČEPS je podle některých znalců nesrozumitelná pro laiky. Jiní odborníci zase tvrdí, že je vynikající. Jak moc je máme brát vážně?

Jan Ziegler: S reklamou jako s filmem, když jí někdo kritizuje, nemusí být špatná
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Především je dobré si uvědomit, že reklama není exaktní záležitostí jako matematika, kde jedna a jedna jsou dvě a jiná možnost neexistuje. V tomto oboru je tomu jinak. V již zmíněných reklamách společnosti ČEPS, která provozuje energetické přenosové sítě, jsou uvedena poměrně zajímavá čísla. Jako například, že nejvyšší stožár měří 70 metrů a je tak o šest metrů vyšší než Petřínská rozhledna a lanová dráha na Sněžku je 1500 x kratší než všechna její vedení.

Mně osobně se taková sdělení líbí. Já mám rád reklamy, které si hrají s čísly a nabízejí srozumitelná přirovnání, například, že Dopravní podnik XY provozuje autobusové linky o celkové délce 236 kilometrů, což je zhruba vzdálenost mezi Českými Budějovicemi a Brnem. Nebo když se se seřadí všechny soupravy pražského metra za sebou, budou stát mezi Prahou a Kladnem. Tohle jsou vtipná a nápaditá upozornění, která dokáží lidi zaujmout.

Hodnocení reklam je subjektivní a každému se líbí něco jiného a proto se může stát, že mohou být protichůdné. Já bych to přirovnal k filmovému umění. Často se stává, že filmy, které kritika roztrhá na kusy, trhají divácké rekordy. Jistý režisér původem z jižních Čech o tom ví svoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…