Jan Ziegler: SSSR nám nechtěl přijít na pomoc

30.09.2018 12:39

Je to jedna z nejvíce omílanějších lží. Sovětský svaz nám prý na rozdíl od západních velmocí chtěl v září 1938 proti nacistickému Německu pomoci. Stejně jako Velká Británie a Francie to však neměl v úmyslu ani náhodou.

Jan Ziegler: SSSR nám nechtěl přijít na pomoc
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Agrárnický politik Ladislav Feierabend ve své knize Beneš mezi Londýnem a Moskvou popisuje rozhovor novináře Ivana Herbena s prezidentem Edvardem Benešem v červnu 1945 na Pražském hradě, který se tehdy mimořádně rozčílil, takže musel jít do zahrady na čerstvý vzduch.

„Tam jsme se procházeli sami dva a prezident znovu a znovu opakoval, že má nyní diplomatické dokumenty o tom, že Sověty nás za Mnichova zradily stejně jako Daladier a Chamberlain a že vůbec neměly v úmyslu nám pomoci. Že jejich ochota byla předstíraná a byl to pouze obvyklý komunistický trik. „Já to dokážu. Já odhalím ten podvod sovětské diplomacie a našich komunistů,“ vykřikoval prezident s pěstmi zaťatými nad hlavou, jak jsem ho nikdy v životě předtím neviděl.“

To jsou vážná slova, ale není proč jim nevěřit. Už z toho prostého důvodu, že prezident Beneš neměl důvod ke lhaní. To, že sovětští představitelé svoji účast s Československem jenom předstírali, a jejich vůdce - krvavý komunistický diktátor Josef Stalin vůbec neměl zájem skutečně Československu pomoci, dosvědčují i další přímé a nepřímé důkazy.

Tak například Kreml v jedné depeši nabádá sovětského vyslance v Praze Sergeje Alexandrovského, aby československým zástupcům sice řekl, že Sovětský svaz je ochoten nás podpořit proti hitlerovskému Německu, ale aby se v žádném případě k ničemu určitému nezavazoval. A tak to také dopadlo. Na dotaz prezidenta Beneše, jak tedy konkrétně nám Sověti chtějí pomoci, odpověděl ambasador Alexandrovskij mlhavě a neurčitě. SSSR s námi sice měl uzavřenou spojeneckou smlouvu z května 1935, ta však byla vázána na pomoc Francie.

Stalin také dobře věděl, že Rudá armáda se k nám nemá jak dostat, protože tehdejší Československo nemělo se Sovětským svazem přímé hranice a Polsko i Rumunsko nechtělo pustit jeho vojáky přes své území. Čemuž se ovšem kvůli zločinnému charakteru sovětského režimu nelze divit.

A jak to s námi Moskva tehdy skutečně myslela, dokazují i pozdější události v roce 1939. Tehdejší sovětský lidový komisař (ministr) zahraničních věcí Max Litvinov už 23. března 1939 napsal Stalinovi (tedy ještě před uzavřením paktu Molotov – Ribbentrop), že SSSR de facto likvidaci Československa uznává, ale tehdejší čs. vyslanec Zdeněk Fierlinger zatím může zůstat v Moskvě. Fierlingerovi pak Litvinov osobně sdělil, že jeho zastupování Československa již nemá žádný praktický význam a sovětská vláda s ním nemůže jednat o žádných záležitostech.

Takže ano, Sovětský svaz nám v září 1938 ve skutečnosti nechtěl pomoci, lidem jenom lhal a dával neurčité sliby.

(Text byl zveřejněn jako moje glosa v MF DNES 26. 9. 2018)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.