Jan Ziegler: Sbohem, Miloši Formane, mistře velkých sklizní

15.04.2018 15:57

Svoji rodnou zemi jste, pane velký režisére, dokázal proslavit jako málokdo. Získat dvakrát Oscara za nejlepší film a režii se povede jen vyvoleným. Rozhodně patříte k nejvýznamnějším Čechům v historii.

Jan Ziegler: Sbohem, Miloši Formane, mistře velkých sklizní
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Opustil jste tento svět nečekaně, ale za sebou zanechal dílo, na které můžete být právem hrdý. Jste důkazem toho, že vytrvalost a píle přinášejí úspěch. Nemá smysl tady opakovat Vaší filmovou tvorbu, který snad každý zná.

Já si vzpomínám, jak jste v jednom rozhovoru uvedl, že socialismus je zoologická zahrada, kdežto kapitalismus je džungle, a vy že raději žijete v džungli. Souhlasím s Vámi, já také. Koneckonců džungle je přirozeným místem pro život, kdežto ZOO nikoliv. A přesně tak socialismus je nepřirozeným systémem pro život, protože mění lidí v bytosti neschopné postarat se samy o sebe, jakékoliv vlastní inciativy, které jenom čekají, co dostanou od druhých. Kdežto džungle alias kapitalismus je místem úžasné soutěže, která nutí lidi dostat ze sebe to nejlepší. A to je přece skvělé.

Vám, drahý pane Formane, emigrace do Spojených států amerických prospěla. Jistě, talentovaným režisérem jste byl už v šedesátých letech v Československu, což Vaše filmy jako Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří má panenko, dokazují. K opravdovému filmařskému vrcholu jste se však dostal až v Americe, která Vám to svým založením umožnila. Ostatně dusná normalizační atmosféra komunistického Československa by Vašim schopnostem nepřála a vy byste nemohl svobodně tvořit.

O Miloši Formanovi by se mělo učit ve školách, on by měl být žákům a studentům dáván za vzor, že když se člověk snaží, může toho v životě dosáhnout dost. Je třeba si brát příklad ze schopných a úspěšných lidí a ne z lemplů, kteří jenom mluví, ale tím jejich schopnosti končí.

Vážený pane skvělý režisére, máte za sebou plodný život, a dokázal jste svým uměním obohatit miliony lidí na celém světě, ať je Vám tedy ve filmovém nebi dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …