Jan Ziegler: Šikana živnostníků s minimální daní státní kasu nevytrhne

12.12.2013 12:28

Budoucí vládní koalice, především z popudu ČSSD, chce obnovit minimální daň pro živnostníky, která byla v roce 2007 zrušena. Není to nic jiného, než házení klacků pod nohy lidem, kteří se rozhodli pracovat sami na sebe a od státu vlastně nic nechtějí. Jen to, aby jim dal pokoj. Dělat z nich automaticky zločince, kteří šidí stát na daních, je nehorázné.

Jan Ziegler: Šikana živnostníků s minimální daní státní kasu nevytrhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Byla by hloupost tvrdit, že nedochází k daňovým únikům. K těm docházelo, dochází a v budoucnu docházet bude v každém režimu. Ani sebedokonalejší opatření tomu stoprocentně nezabrání. Stoupenci minimální daně však prosazují princip kolektivní viny, že ti, co neodvádí státu peníze, jsou zločinci, se kterými je třeba zatočit. Tak jednoduché to však není a připomíná to spíše hon na čarodějnice ve stylu, všichni OSVČ jsou nepřátelé společnosti, zkrátka vyvolávání nenávisti jako za komunistů.

Znám lidi co mají na vesnicích hospůdky a malé obchody. Chlapi mají kam chodit na pivo a ženské nakupovat. Je jasné, že jejich majitelé tak nějak přežívají, a daně neplatí, protože si na ně opravdu nevydělají. A teď jim stát napaří minimální daň. Stane se jediné, na malých vesnicích skončí hospody a prodejny smíšeného zboží, naštvaní chlapi nebudou mít kam zajít večer na pivko, a ženský, když zapomenou koupit chleba, budou pro něj muset až do města. Dříve živnostníci se půjdou přihlásit na úřad práce. Stát tedy nebude mít nejen minimální daň, ale ještě bude nucen vyplácet další podpory v nezaměstnanosti a sociální dávky. Čili na tomto opatření akorát prodělá. Navíc by tato daň přinesla do státního rozpočtu jenom drobty a obávám se toho, že by náklady na její výběr převážily vybrané peníze.        

Hrozí rovněž to, že ti bohatší podnikatelé přenesou svoji činnost do zahraničních daňových rájů, zůstanou pouze ti drobní, a ti naši státní kasu nevytrhnou. Proto živnostníci braňte se a podepisujte tuto petici.

Petici k tématu lze podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…