Jan Ziegler: Šílené, Rusům vadí nahý David

28.07.2016 18:30

Řekl jsem si, to snad nemůže být pravda, je to jako u islamistů. V Sankt Petěrburgu nedávno umístili repliku sochy Davida od renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho z 16. století. Prý ale kazí mládež.

Jan Ziegler: Šílené, Rusům vadí nahý David
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tuto zprávu přinesl server echo.24. A člověk tomu nemůže uvěřit. Obyvatelé Sankt Petěrburgu budou hlasovat o replice sochy slavného umělce v centru města. Prý kazí historický vzhled města a také morálku mládeže, která studuje na nedaleké škole. Nutno dodat, že vedení školy je osvícené a socha mu nevadí.

Neskutečné však je, že o něčem takovém, jako je umístění kopie mimořádně cenné umělecké památky, se bude vůbec hlasovat. Pochopil bych ještě námitku, že socha kazí historický vzhled města. Je faktem, že tato socha je renesanční, kdežto bývalé hlavní město Ruska založil car Petr Veliký na začátku 18. století. Já osobně ji však považuji za nesmyslnou.

A pobuřující nahota? To je ještě horší. To je jako u islamistů. Ti také ničili sochy lidí (zvláště nahých), protože si to prý Alláh nepřeje. A tak např. v izraelské Césareji vidíme silně poškozené sochy bez hlav, které tam při své dobyvačné výpravě zničili arabští muslimští nájezdníci. Je fakt, že David by v případě nepříznivého referenda dopadl líp, pouze ho sundají a odvezou.

Já často kritizuji Evropskou unii za některé její nesmyslné nápady, protože si to zaslouží. Ovšem dávat Rusko jako vzor normálnosti a zdravého rozumu, což někteří činí, je mírně řečeno hodně mimo. Putinova říše je ve skutečnosti často nenormálnější než onen tolik odsuzovaný Západ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.