Jan Ziegler: Skotsko vyhlásí samostatnost a konec světa nebude

27.06.2016 19:57

Můžeme si myslet, co chceme, ale téměř dvě třetiny Skotů se rozhodly pro setrvání v EU. A Skotská národní strana vědoma si vůle svých voličů nyní hledá způsoby, jak tento problém vyřešit. Nejlépe Skotexitem.

Jan Ziegler: Skotsko vyhlásí samostatnost a konec světa nebude
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová řekla v rozhovoru pro BBC, že by se Skotsko mohlo pokusit zablokovat odchod Velké Británie z Evropské unie. Tuto zprávu u nás zveřejnil sever lidovky.cz.

Je pravdou, že pro Brexit se rozhodla většina obyvatel Velké Británie. Nicméně ve Skotsku je situace jiná a 62% voličů tam hlasovalo pro setrvání Spojeného království v Evropské unii. Skotští představitelé nyní hledají možnost, jak v Unii zůstat. Uvažují o vetování výstupu nebo o řešení, kdy Skotsko by zůstalo unijní a zbytek země nikoliv. Nebyla by to novinka, příkladem může být Dánsko, které je v Unii, kdežto jeho součást Grónsko nikoliv.

Nicméně Skotové by se neměli bát zásadního řešení a to zopakovaní referenda o nezávislosti, protože od toho posledního se zásadně změnila situace, a v rámci Skotexitu opustit Velkou Británii. Nebyla by to žádná tragédie. Koneckonců by nastal návrat ke staletí trvajícímu stavu, který skončil až v roce 1707, kdy byl zrušen skotský parlament. Po předchozí staletí ovšem byla tato hrdá země nezávislá. Skotsko by například mohlo dál zůstat královstvím spojeným s Anglií pouhou osobou královny, tedy personální unii. To byl návrat ke stavu, který trval v letech 1603 – 1707.

Je ovšem pokrytecké, že někteří stoupenci Brexitu se chovají ke Skotsku stejně jako Ti, které předtím právem kritizovali. Tedy, že se snaží Velkou Británii jenom zastrašit, co hrozného se s ní stane, když vystoupí z EU. To bylo špatně, protože chyběly pozitivní prvky, co země v takovém případě získá. Nyní však údajní stoupenci práva národů na svobodném rozhodování o svém osudu, stejně vyhrožují Skotsku, co strašného se s ním stane, když opustí Velkou Británii. Prý přijdou o obchod se zbytkem země, problém bude mít s měnou atd. Ale já tvrdím, že nic se nestane. Velká Británie se jednoduše rozpadne, zůstane Anglie s Walesem, samostatné Skotsko a severní Irsko se spojí s Irskou republikou. Skotsko si zavede svoji měnu, ideálně skotskou libru a bude existovat dál.

V roce 1993 skončilo Československo a konec světa také nenastal. A tak tomu bude i v tomto případě. Skotská nezávislost je přitom reálná, podle jednoho z průzkumu veřejného mínění ji podporuje 59% Skotů.

Tuto nádhernou zemi mám moc rád, v roce 2010 jsem ji navštívil a vzpomínám na půvabnou zádumčivou skotskou vysočinu, úžasná jezera Loch Ness a Loch Lomond, překrásný Edinburgh a další. Skotům přeji, ať se svobodně rozhodnou o svém osudu a případné samostatnosti, ať se nebojí. Rád je přijedu osobně podpořit a obleču si přitom kilt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …