Jan Ziegler: Stěhování do Ruska by nebylo nezákonné

22.09.2016 19:04

Odbory v kunovické továrně na letadla Aircraft Industries, která patří ruským majitelům, vyhlásily stávkovou pohotovost, protože se bojí přemístění výroby do Ruska, Chápu je, ale tohle je právo vlastníka.

Jan Ziegler: Stěhování do Ruska by nebylo nezákonné
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tato továrna v Kunovicích vyrábí známý letoun L-410 NG a zaměstnává asi tisíc lidí, kteří se bojí, že přijdou o práci. Ruští vlastníci tvrdí, že výroba letadel zůstane na Slovácku zachována.

Nebylo by to poprvé, kdy majitel firmy přestěhoval výrobu. To samé udělala škodovka, která v Ostrově nad Ohří zrušila tamní tradiční výrobu trolejbusů a převedla ji do Plzně. Tohle je výhradní právo vlastníků společnosti umístit výrobu tam, kde jim to vyhovuje. Ostatně známé jsou také případy, kdy výroba byla přemístěna ze západoevropských zemí do České republiky. Důvody jsou jasné, u nás máme menší platy.

A ruští majitelé kunovické továrny jsou drsnými kapitalisty, žádní humanisté. A tak by jistě rádi vyráběli osvědčené české stroje v Rusku, kde by dělníkům dali o více než polovinu menší mzdy, než dávají v Kunovicích, a slušně by tak ušetřili. I čeští podnikatelé z takových důvodů převádějí výrobu z Česka do Asie.

Problémem však je, že Rusové v Česku obecně nepatří mezi solidní zaměstnavatele. Dobře o tom vědí zaměstnanci dnes už bývalé brněnské inženýringové společnosti Cheteng. Její ruští vlastníci ze začátku slibovali stovky nových pracovních míst, firma však nakonec skončila v likvidaci a její pracovníci nedostali žádné odstupné, což bylo hrubé porušení českých zákonů.

Znám také případ jisté banky, která přešla z německých do ruských rukou a nový východní vlastník podstatně omezil zaměstnancům jejich benefity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla