Jan Ziegler: Sýrie sestřelila ruské letadlo, a může za to Izrael

19.09.2018 7:33

Tak to by snad nevymyslel ani Jára Cimrman. Rusko obvinilo Izrael, že může za sestřelení jeho průzkumného letadla IL – 20. Skutečným viníkem je však Sýrie, která dlouhodobě ohrožuje Židovský stát.

Jan Ziegler: Sýrie sestřelila ruské letadlo, a může za to Izrael
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Přiznám se, smál jsem se tomu hodně. Syrská protivzdušná obrana sestřelila ruský výzvědný letoun, u něhož letěly čtyři izraelské stroje F-16, které útočily na syrský přístav Latakíja. To, že z pěti letadel sundají Syřané ten spojenecký, svědčí o jejich umění, respektive neumění.

Vinit z toho Izrael je směšné a ubohé zároveň.

V diskusích pod článkem na iDNES se lid český opět dobře baví. Tak například Jiří Novák napsal. Takže první sestřelí francouzská fregata Ruský stroj, který ovšem byl pro ni za radarovým horizontem a poté se stíhačka F-16 s cestovní rychlostí kolem 1M schovává za vrtulový letadlo. Už jen čekám na verzi, že jim ho Američané navrtali vrtačkou. Dále Miroslav Rataj. Jasně...nepřímo obvinili Izrael...ale prostě je obvinili...jen připomínám - Izrael už poslal kondolenci s tím, že to udělali Syřani....jednají jako slušní lidi...to se o Rusku fakt nedá říct... A nakonec perfektní Josef Novák.

1) Izrael je se Sýrií ve válečném stavu. A to poté, co Sýrie napadla Izrael

2) Izrael útočí v Sýrii na cíle Hizballáhu, tedy teroristické organizace.

3) Pokud útočí na Syrské cíle, tak je to legitimní, neboť Sýrie dává té teroristické organizaci záštitu.

4) Tou civilní infrastrukturou myslíte ty továrny a výzkumná pracoviště na výrobu chemických zbraní?

5) Pozice ruských systémů S-300 (S-400 podle všeho co vím v Sýrii zatím nejsou, pouze rakety patřící do systému S-400, ale nesleduju to detailně) v Sýrii jsou Izraeli dávno známé. Takovéto dalekodosahové radary z principu nejdou utajit, leda by je Rusko vůbec nezapínalo (a k čemu by tam pak byly, že....)“.Velká většina čtenářů na iDNES je na straně Izraele a dává Rusům co proto.

Za pozornost stojí zvláště první dva body pana Josefa Nováka. V nich správně upozorňuje na fakt, že Sýrie je zločinným státem, který trvale usiluje o likvidaci Izraele.

Tak Syřané otevřeně sympatizovali s hitlerovským Německem a po vyhlášení nezávislosti v roce 1946 až do nedávné doby ukrývaly tamní vlády nacistické válečné zločince včetně těch nejhorších masových vrahů. Důvod byl jasný - protižidovská nenávist.

Sýrie vytrvale podporovala a podporuje teroristická muslimská hnutí, jako jsou Hamás a Hizballáh, schvaluje zločinné útoky proti izraelskému obyvatelstvu včetně vražd žen a dětí a nezastavila se ani před podporou radikálních islamistů, která využívala jak proti židovskému státu, tak proti křesťanům v Libanonu. Je to také Sýrie, která se velkou měrou podílela na rozvrácení a zničení kdysi nádherného Libanonu.

V roce 1948 se tato země podílela na arabské agresi vůči Izraeli, naštěstí byla poražena. O necelých dvacet let později se rovněž zúčastnila proslulé šestidenní války s Izraelem, při které byla zase na hlavu rozdrcena. Tento konflikt vyprovokoval Egypt uzavřením Tiranské úžiny, což se rovnalo z hlediska mezinárodního práva vyhlášení války Židovskému státu. Sýrie přišla v tomto konfliktu o Golanské výšiny, ze kterých předchozích dvacet let trvale odstřelovala území Izraele včetně důležitého vodovodu, který spojoval severní a jižní část země. Od roku 1970 vládne v Sýrii klan Asádovců, ovšem v nenávistné protiizraelské politice se nic nezměnilo. V roce 1973 v tzv. jomkipurské válce Sýrie společně s Egyptem překvapivě zaútočila na Izrael, nicméně opět se dočkala zdrcující porážky.

Mám také k dispozici svědectví Izraelců, že Syřané za války v roce 1973 v rozporu se Ženevskými konvencemi krutě mučili a vraždili izraelské válečné zajatce, uřezávali jim části těla včetně genitálii, raněné brutálně dobíjeli.

Na rozdíl od Jordánska a Egypta Sýrie neuzavřela mír s Izraelem, odmítá jeho existenci a podněcuje násilí v této zemi, stejně jako v Libanonu. Pak ovšem nemůže dostat zpátky Golanské výšiny, které obsadil Židovský stát, protože nelze vyloučit, že by odtud opět odstřelovala jeho území. Přitom Izrael je schopen se domluvit se svými sousedy. Důkazem je campdavidská dohoda s Egyptem, kterému výměnou za mírovou smlouvu vrátil Sinaj obsazený v roce 1967. Kdyby Sýrie chtěla, mohla mít mír se svým sousedem už dávno.

Z hlediska těchto nezpochybnitelných faktů se nelze divit izraelským útokům proti Sýrii, Židovský stát si pouze chrání svoji bezpečnost a na to má právo. Poradce několika izraelských premiérů Dan Schueftan už dříve správně upozornil na fakt, že v Sýrii to není souboj dobra se zlem, protože všechny válčící strany chtějí zabíjet Izraelce.

A nakonec jedna dobrá zpráva. Ruský prezident Vladimír Putin poněkud zmírnil tón svých podřízených a uvedl, že za sestřelení ruského letadla může souhra nešťastných náhod a viníkem není Izrael. To je dobře. Kreml evidentně nemá zájem o střet s Židovským státem, protože nad Izraelem drží ochrannou ruku USA a případná eskalace konfliktu není v ničím zájmu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…