Jan Ziegler: Téměř polovina Rusů si měsíčně vydělá 3400 korun

04.01.2016 19:45

Ceny jsou v Rusku podobné těm českým, a v některých případech i vyšší. Průzkum Ruského centra pro výzkum veřejného mínění dokázal, že platy jsou v Rusku opravdu bídné. Ale čeští obdivovatelé kremelské říše by je měli přijmout.

Jan Ziegler: Téměř polovina Rusů si měsíčně vydělá 3400 korun
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Tak téměř tři čtvrtiny Rusů berou podle dotyčného výzkumu 5600 korun a méně, necelá polovina pak do 3400 Kč měsíčně, při prakticky stejných cenách jako v ČR. Pravda, je to jenom průzkum, který nemusí být přesný, avšak vypovídací hodnotu má. Rusko je zemí mnoha kontrastů. Moskva a zvláště Sankt Petěrburg se téměř podobají západoevropským metropolím a jeho obyvatelé mají celkem solidní platy. Ale zas je tam poměrně draho. To se týká třeba realit a cen v restauracích. Tak já například za boršč v kavárně Academia, která se nachází nedaleko chrámu Krista Spasitele, dal v roce 2009 320 rublů. To bylo tehdy asi 200 korun, dneska by to bylo něco přes sto korun. Ale dovolená je dovolená, a já takové přepočty, jak někteří jiní, neřeším. Nicméně do Ruska se nyní vyplatí cestovat, protože po pádu rublu je tam pro cizince levněji než v minulosti. 

Horší je to s domácími. Nedávno tady v jednom ruském materiálu bylo uvedeno srovnání mezi USA a Ruskem. Takže podle něj Rusové berou v průměru 16 tisíc rublů (cca 6 tisíc Kč), kdežto Američané 380 tisíc rublů, i když tato suma se mně zdá přehnaná. Pravdou však je, že v Americe jsou platy mnohonásobně vyšší než v putinlandu.

Přiznám se, že já jsem Rusku v tomhle ohledu fandil a tipoval, že jejich výdělky činí v průměru kolem desetitisíc korun měsíčně a asi jsem se mýlil. Život v této zemi je kromě zmíněných dvou měst dost bídný, což mohu potvrdit z vlastních cestovatelských zkušeností, a lidé si tam moc peněz nevydělají.

Napadá mě tedy, pro koho může být země, kde lidé berou v průměru pár tisíc korun měsíčně, přitažlivá? Normální lidé přece obdivují ty schopné, a ne lemply. To mně učili i rodiče doma, že si mám brát příklady z těch úspěšných a ne z jejich protějšků. Takže obdiv k Rusku šíří lidé, kteří jsou za to buď placeni, nebo zřejmě trpí nějakou duševní omezeností.

Nedávno vyšel ve zlínské příloze MF DNES článek, podle kterého chce ruský majitel kunovického LETu přesunout výrobu letadel L- 410 do své vlasti. Je to legitimní rozhodnutí, má na něj právo. A taky jedná logicky, protože ruským pracovníkům dá na platech daleko méně než Čechům a tedy ušetří.

A slova je také třeba měnit ve skutky. Proto kolega bloger Kašuka další, kteří tady velebí vše ruské, by neměli usilovat o zvýšení své mzdy, ale následovat poměry své milované země. Takže by měli jít za svými šéfy a říci jim, „chci na tom být stejně jako mí ruští bratři, a proto mně okamžitě snižte plat o dvě třetiny.“                      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty