Jan Ziegler: To je lež, Maďarsko není antisemitské

17.09.2018 12:21

Neříkám, že maďarský premiér Viktor Orbán je vzorem dokonalosti, ale některá obvinění vůči jeho zemi ze strany Bruselu jsou nespravedlivá. Například výtky z údajného antisemitismu patří k těm absolutně nesmyslným.

Jan Ziegler: To je lež, Maďarsko není antisemitské
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Premiér Viktor Orbán se opakovaně přátelsky sešel se svým izraelským kolegou Benjaminem Netanjahu, což je nejlepší důkaz toho, že maďarský předseda vlády není nepřítelem Židů. Jeho obvinění z antisemitismu vyplývá z toho, že není zrovna přátelsky naladěný vůči multimiliardáři George Sorosovi, který je původem maďarský Žid. Avšak tento spor není v rovině národnostní, ale ideové. Orbán má poněkud jiné představy o své zemi než jeho protějšek. Navíc Soros je paradoxně velkým odpůrcem židovského státu Izraele a podporuje jeho nepřátele. Nedávno vyšel na webu lidovky.cz článek o spolupráci sorosovy nadace s iránskou vládou. Jak je známo, Irán je islámským teokratickým státem, který otevřeně hlásá likvidaci Židovského státu.

Velice dobře vystihl problém Maďarska europoslanec Tomáš Zdechovský, který v Evropském parlamentu hlasoval proti jeho potrestání. Ten již dříve na webu Tiskovky.info.cz uvedl. „Pokud chceme někoho kritizovat, měli bychom to dělat na základě věcných podkladů a bez zbytečných emocí a ideologií navíc. Proto jsem třeba u Maďarska na druhou stranu podpořil závěry kontrolního výboru, kde jsme v některých případech konstatovali netransparentní zacházení s evropskými dotacemi,“ řekl Zdechovský s tím, že to ale není nic, s čím by neměly problém i jiné země EU.

Právě v případě Maďarska je také patrný poněkud dvojí metr Evropské unie. Tato země je plísněna za antisemitismus, kdežto Švédsko, které nechrání své židovské obyvatele před islámskými radikály, je v pohodě. A to už vůbec nemluvím o komunistce a antisemitce Federice Mogherini, která je evropskou ministryní zahraničí, a z nějakého důvodu má slabost pro Palestince včetně teroristů, a nenávidí Izrael.

Znovu opakuji, Maďarsko není dokonalé, ale problémy mají i jiné země Evropské unie, u kterých to jaksi nevadí. Politika dvojího metru je nepřípustná a může se obrátit proti jejím původcům. Protivníci současné maďarské vlády by měli hlavně přemýšlet, jak to udělat, aby v příštích parlamentních volbách Orbánovo hnutí Fidesz nezískalo skoro 50% hlasů, jako v těch minulých.

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …