Jan Ziegler: Totalitní Rusko zavírá lidi, kteří chtějí sibiřskou federaci

18.08.2014 14:39

Novosibiřský malíř Konstantin Jeremenko a Alexej Baranov, dva hlavní aktivisté hnutí za federalizaci Sibiře, skončili v policejních celách v době, kdy se měla konat úřady nepovolená demonstrace za větší nezávislost Sibiře na Moskvě. Je to velmi pokrytecký a typicky asiatský podlý přístup Ruska, které na Ukrajině federalizaci podporuje.

Jan Ziegler: Totalitní Rusko zavírá lidi, kteří chtějí sibiřskou federaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

 

Připomínám, že ukrajinské matky mohly v ukrajinských městech svobodně demonstrovat za to, aby jejich synové nebyli odvádění do armády a nasazováni do bojů s teroristy na východní Ukrajině. Zcela svobodně bez policejních zásahů. Já sice s nimi nesouhlasím, ale chápu je, a budu se bít za to, aby tyto ženy mohly svůj názor svobodně vyslovit. A je vidět, že na Ukrajině je svoboda, protože nikdo Těm ženám nebrání v jejich protestech a to je dobře.

Rusko ovšem dokazuje, že pod Putinem se stává čím dál tím více totalitním státem a má daleko k evropským civilizačním hodnotám, mezi které patří mimo jiné i svoboda projevu a právo na pokojné shromažďování.

V Rusku zavřela policie dva aktivisty, kteří chtějí větší samostatnost Sibiře na Kremlu, protože podle nich jaksi Moskva od Sibiřanů víc bere, než jim dává. Nevím, jestli je to pravda, ale to v tomto sporu to není podstatné. Hlavní na celé kauze, je, že Putinův režim místo dialogu sáhnul k zákazům a zastrašováním. V sibiřských městech se měly konat demonstrace za skutečnou federaci pro tuto oblast, která by zdejším obyvatelům dala více pravomocí a větší nezávislost na ústřední vládě. Místní úřady tyto akce nepovolily a policie rozehnala lidi, kteří na ně přesto přišli. Proč? Pokud je toto hnutí slabé, tak přece není třeba se ho bát. Lidé se sejdou, zanadávají si na Putina, za nějakou dobu se rozejdou a bude klid. A pokud by bylo silné, tak zákazy stejně nic nezmůžou.

V této souvislosti mně napadá film Pevnost Apačů v Bronxu s Paulem Newmanem v hlavní roli, kde nový velitel policejní stanice dává rozkaz k rozehnání demonstrace, kdy před její budovou lidé skandují, „pusťte bratry domů“ (míněno zatčené). „Policista“ Newman mu radí, ať je nechá být, že to už tam měli mnohokrát, demonstranti to tak za půl hodiny zabalí a bude konec. Velitel ho ovšem neposlechl, nařídil razantní zákrok, a výsledkem byly velké nepokoje. A přesně to platí i pro Rusko.

Ten sibiřský zákaz byl neskutečně hloupý, protože akorát upozornil na akci, která mohla zkrachovat na nezájmu Sibiřanů. Místo toho kremelští slouhové vyrobili nové mučedníky. Navíc je to od Rusů hodně pokrytecké bránit vlastním lidem ve větší federalizaci a na Ukrajině ji naopak podporovat.      

Publikováno se souhlasem autora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …