Jan Ziegler: Tramvaje z Prahy do ukrajinského Mariupolu? Ano!

24.11.2015 20:49

Hlavní město Praha a pražský Dopravní podnik zvažuje darování některých vyřazených tramvají T3 do města na východě Ukrajiny. Myslím si, že je to dobrý nápad, jak pomoci této těžce zkoušené zemi.

Jan Ziegler: Tramvaje z Prahy do ukrajinského Mariupolu? Ano!
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Je známou skutečností, že Ukrajina a Rusko patří k hlavním odběratelům ojetých pražských tramvají T3, které Dopravní podnik hlavního města Prahy vyřazuje z provozu. Ukrajinská a ruská města nemají na nákup nových vozů, a tak se musí spokojit s ojetinami. Běžně tam vyvážíme nejen staré tramvaje, ale rovněž trolejbusy. Například ulice ruského Pskova brázdí více než třicet let staré autobusy značky mercedes.

Tramvaje T3 začaly jezdit v ulicích českých a moravských měst od začátku šedesátých let minulého století. ČKD Praha jich v továrně Tatry Smíchov vyrobilo podle Wikipedie rekordní množství, přes 14 tisíc. Poslední tramvaje této úspěšné řady vyrobili dělníci v roce 1989.

Novinkou by bylo, že by Mariupol na východě Ukrajiny získal zatím neurčený počet vozů zdarma. To je dobrý počin. Praha už tyto tramvaje nepotřebuje a jinde mohou pomoci. Je pravdou, že dříve byly prodávány, ale je logické, že jejich cena vzhledem k stáří 30 až 40 let nemůže být moc vysoká a také není jasné, jestli by nyní našly kupce. Pak by nezbývalo nic jiného, než je sešrotovat.

Takový dar je ideální, protože v Mariupolu další tramvaje potřebují a nové si vzhledem k ekonomické situaci Ukrajiny nemohou dovolit. Ty by tam vozily obyčejné lidi, bez rozdílu politického přesvědčení, náboženství, pohlaví a rasy do práce nebo za zábavou. Čili tento dar by prospěl hlavně nemajetným Ukrajincům, kteří nemají peníze na auta, což se v případě finančních pomocí tak úplně říci nedá, protože ty často končí v kapsách všehoschopných. 

Proto myšlenku na dodání vyřazených pražských tramvají do ukrajinského Mariupolu podporuji.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…